09.01.2014 – Praznicul Sfintei Tatiana, la Catedrala mitropolitană din Craiova

Evenimente


 
În fiecare an, la 12 ianuarie, Sfânta Muceniţă Tatiana diaconiţa este sărbătorită în mod deosebit la Craiova, în Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, care adăposteşte o parte din sfintele sale moaşte, alături de cele ale Sfinţilor Nifon, Serghie şi Vah. Momentele liturgice dedicate prăznuirii sfintei muceniţe vor începe sâmbătă seara (11 ianuarie), când sfintele sale moaşte vor fi purtate în procesiune în jurul Catedralei mitropolitane. Slujba Vecerniei unită cu Litia, care va începe la ora 17.00, va fi urmată de procesiunea cu racla în care se găsesc moaştele Sfintei Tatiana, ale Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah şi ale Sfântului Ierarh Nifon.
            Duminică, 12 ianuarie, în zi de prăznuire a Sfintei Tatiana, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie vor fi date de Grupul psaltic “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, dirijat de prof. Victor Şapcă.
            Moaştele Sfintei Tatiana au fost aduse în ţara noastră de către boierii Craioveşti de la Constantinopol, după anul 1453. Ele au fost aşezate iniţial la Mănăstirea Bistriţa, din judeţul Vâlcea. De aici au fost mutate de către Sfântul voievod Neagoe Basarab la Biserica Domnească din Curtea de Argeş. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei, la începutul anilor 1950, capul Sfintei a fost adus la Catedrala mitropolitană din Craiova, unde se găseşte şi astăzi spre cinstire şi închinare, alături de moaştele Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah şi ale Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului.  
 

Diac. Gheorghe Cioiu