21.01.2014 – Concurs judeţean la Seminarul Teologic din Craiova: „Sfântul Grigorie Teologul – dascălul nostru de suflet”

Evenimente


 
Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova a găzduit la finele săptămânii trecute cea de-a doua ediţie a Concursului de creaţie şi interpretare „Sfântul Grigorie Teologul – dascălul nostru de suflet”. Activitatea a fost organizată pe cinci secţiuni, adunând laolaltă elevi de gimnaziu şi liceu din judeţul Dolj. 
Peste o sută de elevi şi liceeni din mai multe instituţii şcolare doljene l-au cinstit pe Sfântul Grigorie Teologul în cadrul unui concurs de creaţie literară, pictură, oratorie şi interpretare muzicală. Evenimentul, aflat anul acesta la cea de-a doua ediţie, a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, la Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova.

 
Cinci secţiuni de participare
Iniţiativa organizării concursului a aparţinut preotului Cristin Sperlea, cadru didactic la Seminarul Teologic din Craiova, fiind legată de dorinţa de a pune în lumină talentul tinerilor elevi sau liceeni, dornici să aducă laudă Sfântului Grigorie Teologul. Din această dorinţă, pr. Sperlea, înconjurat de colectivul şcolii, a reuşit şi anul acesta să aducă în vechea vatră monahală de la Coşuna tineri binecuvântaţi de Dumnezeu cu daruri felurite, toate puse în slujba cinstirii Sfântului Grigorie. În acest sens, au fost organizate cinci secţiuni de exprimare: referate, creaţii literare (poezie, eseu, imn, acatist, poeme, proză, scenete artistice), iconografie, oratorie creştină (cuvântare de laudă) şi cântare de laudă (compoziţie, interpretare). Fiecare participare a fost evaluată de o comisie formată din profesori de la mai multe şcoli şi licee din Craiova. Cei mai buni participanţi au primit diplome şi premii din partea organizatorilor.
            În activitatea de organizare a concursului s-au implicat: Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, în calitate de gazdă, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din municipiu, Fundaţia „Cuvântul care zideşte”, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei.
 
Din dorinţa de „a-l cunoaşte şi lăuda pe Sfântul Grigorie Teologul”
Scopul concursului a fost subliniat de pr. Cristin Sperlea, care a menţionat că doar două din ediţiile activităţii au fost înregistrate oficial în calendarul de ISJ Dolj, fiind în fapt al treilea an de desfăşurare. „Este un concurs judeţean care până acum s-a bucurat de un mare succes în cadrul şcolilor din oraşul nostru şi nu numai. Anul trecut, peste 80 de participanţi au răspuns invitaţiei noastre, ridicându-se peste înălţimea aşteptărilor profesorilor evaluatori. Cu toţii au venit aici, la Seminarul nostru Teologic, cu dorinţa de a-l cunoaşte şi lăuda pe Sfântul Grigorie Teologul, patronul nostru, dar şi al tuturor şcolilor de profil teologic din Biserica noastră Ortodoxă. El este un exemplu desăvârşit de credinţă şi învăţătură creştină. El s-a făcut dascăl desăvârşit pentru toţi credincioşii, clerici sau laici, monahi şi monahii. De aceea am dorit ca acest concurs să fie pentru toţi cei care doresc să-i aducă Sfântului Grigorie cuvânt de laudă şi de cinstire. Ne dorim ca pe viitor iniţiativa noastră să treacă dincolo de graniţele judeţului şi aici, la Coşuna, să vină spre a aduce laudă patronului nostru, elevi şi liceeni din celelalte judeţe şi, de ce nu, din întreaga ţară”, a spus pr. prof. dr. Cristin Sperlea, organizatorul activităţii. Pr. prof. Gheorghe Pîrva, inspector de specialitate în cadrul ISJ Dolj, a evidenţiat de asemenea interesul şi implicarea celor înscrişi la concurs. „Fiecare participant şi-a adus din plin contribuţia personală la fiecare secţiune. Mai mult, s-a reuşit apropierea elevilor şi liceenilor de personalitatea pilduitoare şi plină de har a Sfântului Griorie, dascăl şi învăţător pentru toţi fiii Bisericii, de ieri sau de astăzi. La secţiunea creaţie iconografică au fost lucrări de excepţie, care au reflectat foarte bine personalitatea Sfântului”, a spus pr. prof. Gheorghe Pîrva,
 
„Am aflat ajutorul Sfântului Grigorie”
Pentru cei 125 de participanţi, concursul „Sfântul Grigorie Teologul – dascălul nostru de suflet” a fost în primul rând o experienţă de suflet. Fiecare a adunat, pe lângă experienţă, bucuria şi binecuvântarea unei apropieri duhovniceşti de Sfântul Părinte. „Am participat la secţiunea oratorie creştină. În acest sens, am aflat ajutorul Sântului Grigorie, a cărei viaţă am studiat-o cu atenţie. Faptele sale minunate, dar şi aplecarea pentru învăţătură constituie elemente esenţiale în viaţa tinerilor de astăzi” – Victor Muscalu, anul II la Seminarul Teologic din Craiova.
 

Diac. Ioniţă Apostolache