29.01.2014 – Activitate de promovare a voluntariatului, la Craiova

Evenimente


Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a găzduit marţi, 28 ianuarie, Bursa voluntarilor, eveniment desfăşurat în cadrul unui proiect de parteneriat Comenius Regio intitulat „A bridge to leadership”. Între organizatorii acestei întâlniri s-a numărat şi Parohia „Harşu” din Craiova, reprezentată la manifestare de preotul paroh, Viorel Dică.
Alături de parohia „Harşu”, între organizatorii s-au numărat: Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj (ISJ), Asociaţia „Edulife” Craiova, Organizaţia „Salvaţi Copiii” – filiala Dolj, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto şi Şcoala Gimnazială „Alexandru Macedonsky” din municipiu. Evenimentul a avut ca invitaţi reprezentanţi ai unor instituţii importante din regiunea Olteniei, printre care ai Consiliului Judeţean Dolj Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, Centrului de Voluntariat „Voluntaris”, Asociaţiei „Tinerii luptă împotriva viciilor mileniului III”, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj.
Promovarea voluntariatului la tineri
„A bridge to leadership” este un proiect de parteneriat între instituţii din regiunea Olteniei şi instituţii din regiunea Siauliai din Lituania. Proiectul îşi propune să dezvolte, prin voluntariat, conceptul de leadership în rândul tinerilor, să-i conştientitizeze pe aceştia despre importanţa voluntariatului atât în viaţa lor, cât şi în viaţa societăţii din care ei fac parte. Evenimentul din această săptămână şi-a propus să aducă faţă în faţă ONG-uri cu voluntari activi şi instituţii care au nevoie de voluntari în activitatea lor, instituţii care ar putea să-i implice pe aceştia în activităţile lor viitoare. Asociaţia „Edulife” este partener împreună cu ISJ Dolj în acest proiect Comenius Regio, ultima instituţie în calitate de aplicant. Alături de ISJ se mai găsesc patru instituţii, organizaţii din judeţul Dolj: două şcoli, Şcoala nr. 32 „Alexandru Macedonski” şi Liceul de Transporturi Auto şi Asociaţia Edulife şi Organizaţia „Salvaţi Copiii” filiala Dolj”, a declarat Alina Marilena Dică, preşedintele Asociaţiei Edulife, partener al proiectului.Activităţi de voluntariat la Parohia Harşu
Parohia „Harşu” a fost reprezentată la „Bursa voluntarilor” de pr. Viorel Dică, paroh al bisericii şi consilier în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei. În acest context, pr. Dică a vorbit despre necesitatea implicării tinerilor în viaţa Bisericii prin voluntariat. „Parohia Harşu a pregătit voluntari pentru implicarea cât mai mare în activităţile sociale şi nevoile sociale pe care le au oamenii în Craiova şi nu numai. De aceea sunt prezent la Bursa voluntarilor, pentru a-i promova pe cei pe care i-am pregătit la parohie şi pentru a intra în parteneriat cu alte ONG-uri care au nevoie sau să câştige experienţă în ceea ce priveşte voluntariatul”, a precizat pr. Viorel Dică. Totodată, parohul Bisericii „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana” i-a îndemnat pe tinerii prezenţi să facă fapte bune de fiecare dată când li se cere ajutorul, pentru că voluntariatul porneşte de la iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni.

„Cooperarea inter-culturală şi calităţile de leadership, prin voluntariat”
Evenimentul din această săptămână se înscrie în seria de activităţi desfăşurate în cadrul Proiectului de Parteneriat Comenius Regio intitulat „A bridge to leadership”, care se desfăşoară în perioada 01.08.2013 – 31.07.2015, fiind implicate două regiuni din România, respectiv Lituania. „Proiectul a fost conceput să dezvolte cooperarea inter-culturală şi calităţile de leadership prin intermediul experienţei practice – voluntariatul. Scopul său este de a-i încuraja pe tineri să se exprime şi să promoveze valorile comune ale societăţii, pentru a creşte nevoia implicării în activităţi de voluntariat şi pentru a-şi dezvolta abilităţile de leadership, necesare în societatea de azi. Prin acest proiect urmărim să le arătăm elevilor şi să le prezentăm profesorilor varietatea acţiunilor de voluntariat care pot fi făcute, cum să fie răspândită comunicarea între cluburile naţionale şi internaţionale de tineret, centre de voluntariat, pentru a fi rezolvate numeroase probleme locale, regionale, naţionale şi cele internaţionale precum migraţia, dependenţa de alcool etc”, au precizat partenerii proiectului. Proiectul este finanţat în cadrul Programului sectorial Comenius al Programului de „Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii”.

(Gabriela Popescu)