18.02.2014 – Activităţi pedagogice în Arhiepiscopia Craiovei: Cercul semestrial al profesorilor de Religie

Evenimente


 
Profesorii de Religie din judeţul Dolj s-au întâlnit la finele săptămânii trecute, în cadrul cercului pedagogic semestrial. Activitatea a fost găzduită de Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova.

 
Peste o sută de dascăli doljeni au venit la Seminarul Teologic din Craiova pentru a lua parte la lucrările cercului pedagogic de Religie, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu. Întâlnirea a fost moderată de preotul Gheorghe Pîrva, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

 
Program artistic, în prezenatarea elevilor seminarişti
Tema aleasă pentru întâlnirea de la începutul celui de al doilea semestru şcolar, „Formarea valorilor moral-religioase la elevi şi tineri prin metode interactive”, a avut de la început un impact pozitiv în cadrul profesorilor prezenţi. Exemplificarea subiectului propus spre discuţie a venit din partea elevilor seminarişti, care au prezentat în premieră o scenetă închinată Sfinţilor Martiri Brâncoveni, intitulată sugestiv „Moharul – preţul de răscumpărare”. Reprezentarea scenică s-a dovedit a fi de un real succes prin prezentarea martiriului Sfinţilor Brâncoveni, fiind totodată „pusă în lumină de interpretările religioase, patriotice şi folclorice ale elevilor corului Seminarului Teologic Ortodox, condus de prof. dr. Victor Şapcă. Scopul acestei scenete a fost de a marca anul omagial 2014, închinat Sfinţilor Brâncoveni. De aceea, efortul elevilor implicaţi s-a socotit a fi o jertfă de mulţumire înaintea lui Dumnezeu pentru cei care, de un neam cu noi fiind, au oferit posterităţii exemplul suprem de jertfă pentru credinţa ortodoxă”, a explicat diac. prof. dr. Cristian Stăiculescu. Al doilea moment artistic prezentat în cadrul întâlnirii a fost monologul „Despre cele ale sale”, în interpretarea seminaristului Cristian Olaru, de la anul III. Profesorii implicaţi în organizarea activităţilor practice au fost: diac. Cristian Stăiculescu, prof. Victor Şapcă, prof. Maria-Cristina Truşcă şi prof. Monica-Roxana Pană.

 
            În cea de a doua parte a întâlnirii, dascălii doljeni au luat cunoştinţă despre proiectul de catehizare pentru adulţi „Calea mântuirii”, implementat de Patriarhia Română, prin Biroul de Învăţământ, Catehizare şi Activităţi cu tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei. În continuare, pr. Gheorghe Pîrva a moderat discuţiile legate pe tema propusă în cadrul cercului. „Prezenţa noastră aici, în acest spaţiu plin de tradiţie teologică, impune de la sine evaluarea viitorului tinerilor care pot să aducă roade bogate în ogorul Bisericii. Poate că nu toţi dintre elevii dumneavoastră vor ajunge să studieze într-o şcoală teologică, însă cu siguranţă toţi trebuie să plece în viaţă cu dorinţa de a-L cunoaşte, de a-L simţi pe Dumnezeu în viaţa lor”, a spus pr. Gheorghe Pîrva.

 

Diac. Ioniţă Apostolache