22.02.2014 – Adunarea generală a membrilor CAR din Mitropolia Olteniei

Evenimente


Membrii Casei de Ajutor Reciproc (CAR) a clericilor şi credincioşilor laici din Mitropolia Olteniei s-au reunit joi, 20 februarie 2014, în cadrul Adunării generale anuale. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

În cuvântul de deschidere, Mitropolitul Olteniei a remarcat rezultatele foarte bune înregistrate de CAR a Mitropoliei Olteniei şi importanţa ajutorului reciproc in relaţiile dintre oameni. „CEAR-ul nostru este asemenea unei biserici în care întrajutorarea se defineşte ca element principal. Dăruim şi primim în acelaşi timp. Dăruim din ceea ce am primit şi în felul acesta creştem spiritual. În felul acesta înţelegem că adevărata desăvârşire nu se realizează numai pe orizontală, numai pentru viaţa aceasta pământească, ci mai ales pe verticală, pentru o existenţă nemuritoare în Împărăţia lui Dumnezeu. Aşadar, am constatat că şi în anul 2013 s-au împlinit lucruri frumoase şi că oamenii au fost mulţumiţi de sprijinul primit. De aceea avem încredere în această Casă ce reprezintă modelul comunitar pe care l-au promovat Sfinţii Apostoli şi care demonstrează că suntem interdependenţi în această viaţă, suntem într-o continuă comuniune şi completare reciprocă. Prin urmare, CAR-ul este locul ambiental, de comuniune şi dragoste al tururor celor care fac parte din Arhiepiscopia Craiovei şi din Mitropolia Olteniei, iar roadele acestei comuniuni frăţeşti se concretizează în ajutoarele acordate, rezultat al bunei chivernisiri a fondurilor financiare agonisite prin contrubuţia comună”, a precizat IPS Irineu.
În continuare, a fost prezentat raportul cu privire la contul de gestiune şi bilanţul gestionar pe anul 2013 şi s-a aprobat planul financiar pentru anul 2014. Din bilanţul activităţilor derulate în 2013, prezentat de părintele revizor contabil Cristian Nistorescu, a reieşit faptul că CAR – Mitropolia Olteniei avea la finele anului trecut un număr de 1454 membri cotizanţi, personal clerical şi credincioşi laici. De asemenea, a fost remarcată creşterea profitului realizat, fapt ce a permis acordarea mai multor ajutoare şi dividente, în conformitate cu statutul juridic al organizaţiei. Astfel, în afara celor 449 de persoane care au beneficiat de împrumuturi financiare, au mai fost acordate 100 de ajutoare pentru boală, 23 de ajutoare la naştere şi 15 ajutoare pentru deces.
Casa de Ajutor Reciproc din Craiova funcţionează sub patronajul Mitropoliei Olteniei şi a fost înfiinţată în anul 1949. După cum ne-a precizat preşedintele acesteia, preotul Cristian Grecu, în prezent ea este formată din membri cotizanţi, clerici şi credincioşi laici, din Arhiepiscopia Craiovei şi Episcopia Severinului şi Strehaiei.

Diac. Gheorghe Cioiu