24.02.2014 – Sfântă Liturghie Arhierească la Biserica „Sfântul Nicolae” – Brânduşa

Relatari


 
Credincioşii din parohia craioveană „Sfântul Nicolae” – Brânduşa s-au adunat în număr mare la sfânta biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, rostit la finele slujbei, Mitropolitul Olteniei a tâlcuit înţelesurile duhovniceşti desprinse din Sfânta Evanghelie de la Matei (15, 31-46). ). „Din Evanghelia ce s-a citit astăzi la Sfânta Liturghie înţelegem că dacă facem o faptă bună în sprijinul semenului nostru aflat în necaz şi suferinţă, facem voia lui Dumnezeu. Să nu căutăm la faţa celui ce are nevoie de noi, să nu-l judecăm, ci să-i facem bine dacă avem posibilitatea pentru că astfel îI facem bine lui Dumnezeu. Nimeni nu-şi va pierde plata sa, ne asigură Mântuitorul Iisus Hristos. Şi pentru un pahar de apă ne răsplăteşte Dumnezeu dacă vede în acest gest dragostea noastră, aşa cum ne şi spune: «Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii» (Ioan 13, 35). Rezultă de aici că faptele milosteniei sufleteşti şi trupeşti sunt o consecinţă a iubirii faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele nostru. Aşadar, să ne înfricoşăm de această zi a Judecăţii de Apoi, dar în acelaşi timp să avem nădejde în mila lui Dumnezeu, pentru că «cele ce sunt cu neputinţă la oameni sunt cu putinţă la Dumnezeu» (Luca 18, 27) . De aceea, este necesar ca Postul care ne stă înainte să ne fie scară spre cer care să ne ducă la Învierea noastră a tuturor, atunci când vom fi întâmpinaţi de cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos: «Bine, slugă bună şi credincioasă, peste puţine ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria Domnului tău» (Matei 25, 23)”, a spus IPS Irineu.
Momentele liturgice ale zilei au fost completate de hirotonia întru diacon a tânărului teolog Adrian Elen Dogariu, pe seama Parohiei Amărăştii de Jos I, Protoieria Craiova Sud, judeţul Dolj şi de săvârşirea Tainei Sfântului Botez pentru cel de-al treilea copil (Mihai – Nectarie) al părintelui Marcel Răduţ Selişte, preot slujitor la Paraclisul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

 
 
Biserica Brânduşa – repere istorice
Biserica “Sfântul Nicolae – Brânduşa” a fost construită în anul 1793, pe locul unei biserici mai vechi construite din lemn. Este construită din zid de cărămidă subţire, în formă de corabie (navă), spre est în semicerc, iar spre vest cu pridvor deschis susţinut de patru stâlpi rotunzi de cărămidă. Nu are turle, fiind singura biserică din Craiova construită în acest stil. Situată pe strada Brânduşa, biserica este cunoscută îndeosebi sub denumirea de „Brânduşa” după numele unia dintre cele mai vechi cartiere ale Craiovei. În urma unor lucrări de renovare şi consolidare, sfântul locaş a fost resfinţit pentru prima dată în anul 1855 de către Sfântul Ierarh Calinic, pe atunci Episcop al Râmnicului – Noului Severin. De-a lungul anilor biserica a suferit mai multe reparaţii, ultima având loc în timpul vrednicului de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei, care a resfinţit-o la 3 iulie 1991, când biserica a primit ca dar şi hramul „Toţi Sfinţii”. Ultimii doi clerici care au ostenit la altarul Bisericii Brânduşa au fost preotul Vasile Cârstea, din 26 octombrie 1974 până la 1 septembrie 2003, şi actualul preot paroh, Gabriel Sorescu, instalat la data de 1 octombrie 2003.
  

Diac. Gheorghe Cioiu