02.01.2019 – Început de nou an prin liturghie arhierească în paraclisul mitropolitan „Madona-Dudu” din Craiova

Evenimente

În prima zi de sărbătoare a noului an, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul mitropolitan „Madona-Dudu”, din Craiova, alături de un sobor de diaconi și preoți.

La finalul sfintei slujbe, Părintele Mitropolit Irineu a ținut un cuvânt de binecuvântare pentru credincioșii prezenți în biserică. Ziua de 1 ianuarie a fiecărui an ne pune în fața a trei motive de bucurie. Mai întâi, serbăm praznicul împărătesc Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului Hristos, apoi facem pomenirea vieții Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, iar în al treilea rând ne regăsim la început de an calendaristic, prilej de a face un bilanț pentru anul trecut și pentru a creiona planuri pentru noul an.


În cuvântul de învățătură regăsim tema iubirii, virtutea cea mai mare a creștinilor. „Iubirea este virtutea care ne leagă de Dumnezeu și cu semenii noștri. Întâi de toate trebuie să-L iubim pe Dumnezeu pentru că El este Acela care ne-a dat viață și El ne poartă de grijă în toate împrejurările vieții noastre. Apoi, trebuie să iubim și pe aproapele nostru întrucât mântuirea, iertarea păcatelor noastre trece prin felul nostru de a ne raporta la semenii noștri cu iertare, cu bunăvoință, cu îngăduință și cu răbdare”.

În partea a doua a predicii, ÎPS Irineu a vorbit despre modelul sfânt al vieții ierarhului din Cezarea Capadociei, Vasile cel Mare. El este „omul care a trecut toate veacurile”, fiind iubit de creștinii Bisericii noastre și de foarte multe ori ales ca ocrotitor pentru copii noștri prin purtarea numelui său. Atunci când ne gândim la Sf. Vasile ne aducem aminte de Anaforaua liturgică scrisă de marele ierarh, de moliftele compuse, precum și de fondarea primelor așezăminte sociale pentru oamenii cu nevoi materiale și trupești, cunoscute până astăzi sub numele de Vasiliade.

La sfârșitul cuvântului, Părintele Mitropolit Irineu a făcut urările tradiționale de început de an spre bucuria celor prezenți: „A trăi mulți ani înseamnă să trăim în credință, în nădejde și în iubire față de Dumnezeu. Prin urmare și noi vă dorim La mulți ani!, dorim celor care poartă numele Sfântului Vasile cel Mare să aibă parte de multă bucurie duhovnicească, sănătate și împlinirea tuturor dorințelor spre mântuire. La mulți  și binecuvântați ani!”.


(Doru Marcu)