17.01.2019 – Slujire arhierească la Mănăstirea Cârcea, în cinstea Sf. Antonie cel Mare

Evenimente

În fiecare an, la data de 17 ianuarie, Biserica Ortodoxă prăznuiește cu slujbă aleasă pe Sfântul Antonie cel Mare, considerat unul dintre părinții monahismului. Așezământul monahal de la Cârcea, situat în aproprierea orașului Craiova, a cinstit astăzi pe ocrotitorul spiritual prin liturghie arhierească, săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, alături de care s-a aflat un ales sobor de preoți și diaconi. După slujba liturgică, părinții slujitori au săvârșit o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii sfintei mănăstiri.


În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit pe scurt despre viața ascetică a Sf. Antonie. Datele biografice ale vieții sfântului se regăsesc în lucrarea semnată de către ucenicul Sf. Atanasie cel Mare intitulată Viața cuviosului părintelui nostru Antonie, tradusă în limba română în colecția Părinți și scriitori bisericești, volumul 16.

Central în viața părintelui Antonie a fost statornicia în rugăciune și în credința în Dumnezeu. Cu toate că această cunună a rugăciunii neîncetate nu se dobândește după eforturi minimale, după ani îndelungați Sf. Antonie s-a învrednicit de acest dar de la Dumnezeu. „Statornicia în rugăciune face ca numele Mântuitorului Iisus Hristos să se lipească de inimă și de minte. Dacă nu ai această practică, dacă nu rostești mereu cuvântul și numele Mântuitorului Iisus Hristos, cuvântul nu se lipește de inimă și rămâne undeva în depărtarea ei. Dar dacă se așază numele Mântuitorului Iisus Hristos în inimă și mintea se unește cu ea, atunci rugăciunea devine neîntreruptă, neîncetată”.

În continuare, ÎPS Irineu a vorbit despre neștiința de carte a pustnicului Antonie, dar care a primit înțelepciune de la Dumnezeu. Așa se face că a devenit îndrumător de suflete. Așa cum o lumină atrage pe cei din jur, tot așa sfințenia Sf. Antonie a atras pe cei din jurul său. Cu alte cuvinte, avem nevoie de Dumnezeu să-L înțelegem pe Dumnezeu și pe creația Sa, iar Sf. Antonie a primit această descoperire duhovnicească a lucrurilor. „Creația lui Dumnezeu este plină de înțelepciune, cum ne învață psalmistul: Cerurile spun slava lui Dumnezeu, iar facerea mâinilor Lui o vestește tăria. Dacă privim în jurul nostru noi putem să descifrăm înțelepciunea lui Dumnezeu, să cunoaștem bunătatea lui Dumnezeu, iubirea lui Dumnezeu, frumusețea lui Dumnezeu. Toate acestea ne vorbesc, din făpturi, adică din ceea ce vedem în jurul nostru. Vedem florile, vedem frumusețea câmpului, vedem lumina soarelui, vedem sclipirea stelelor și atâtea alte lucruri care sunt ca o carte a înțelepciunii lui Dumnezeu”.


La final, Înaltpreasfințitul Irineu a îndemnat pe cei prezenți să-l cinstească pe Sf. Antonie, să ia aminte la viața sa plină de ascultare și să stăruiască în adevărul Evangheliei lui Hristos. „Și noi suntem chemați, după cum vedem din viața Sfântului Antonie, să ridicăm rugăciunile noastre stăruitoare către Dumnezeu, nu doar simple rugăciuni, pentru că cel rău nu se impresionează și nici nu se teme de puțina rugăciune, ci întotdeauna se teme de rugăciunea stăruitoare a dreptului”.


Doru Marcu