24.01.2019 – Seminarul Teologic din Craiova se pregăteşte de sărbătoare

Evenimente

Sfântul Grigorie Teologul va fi cinstit vineri, 25 ianuarie, în chip în străvecea vatră monahală de la Coşuna, unde străjuieşte de mai bine de jumătate de secol Seminarul Teologic din Craiova. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Profesorii şi elevii Seminarului Teologic din Craiova îl prăznuiesc vineri, 25 ianuarie, pe Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, patronul duhovnicesc al celui mai vechi aşezământului de învăţământ teologc din Arhiepiscopia Craiovei. Cu acest prilej, la Altarul Paraclisului cu hramul „Sfântul Grigorie Teologul”, IPS Părinte Mitropolit Irineu va sluji Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Evenimentul Euharistic va fi urmat de un moment festiv, închinat Sfântului Părinte ocrotitor, în cadrul căruia îşi vor da concursul membrii Corului Seminarului Teologic, dirijat de asist. dr. Victor Şapcă, intepreţi de muzică populară, oameni de cultură şi invitaţi de seamă din Cetate.

Istorie, cultură şi învăţământ teologic, la Coşuna

Istoria Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” este strâns legată de Mănăstirea Coşuna, în chiliile căreia s-a format în urmă cu mai bine de o jumătate de secol. Perioada de început a fost una foarte grea, încărcată de fel de fel de lipsuri. Orele de curs se desfăşurau în vechile chilii ale mănăstirii, spaţii foarte mici şi improprii pentru derularea programului şcolar. În numai câţiva ani, la iniţiativa părintelui arhimandrit Teofil Niculescu, directorul şcolii, au fost amenajate noi săli de curs şi dormitoare pentru elevi. Tot prin mijlocirea părintelui director şi cu aportul profesorului de psaltichie Chiril Popescu, corul seminarului a ajuns să fie apreciat la nivel naţional. În perioada 1974-1976, şcoala a trecut printr-un proces de transformare radicală. Cu binecuvântarea Mitropolitului Firmilian Marin, vechile chilii au fost demolate, iar corpurile de clădiri ale părintelui Teofil au fost integrate într-un adevărat ansamblu arhitectural.

În decursul timpului, programul liturgic s-a desfăşurat în mare parte în vechea biserică a Mănăstirii Coşuna, pusă sub hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. După cutremurul din 1977, sfântul locaş a trecut printr-o perioadă nefastă, fiind închis pentru mai multă vreme.

După un amplu proces de restaurare, bătrâna biserică a revenit în viaţa elevilor seminarişti. A funcţionat ca paraclis al şcolii, până după anul 2004, atunci când s-a construit un nou paraclis, închinat Sfântului Grigorie Teologul. Perioada 2008-2010 a marcat o nouă etapă în viaţa Seminarului Teologic din Craiova, fiind duse la bun sfârşit lucrările de restaurare şi modernizare a şcolii. Întregul ansamblu a fost integral refăcut, atât la exterior, cât şi la interior.

Pr. Ioniţă Apostolache