18.02.2019 – Cercul Pedagogic al Profesorilor de Religie din Dolj

Evenimente

Sâmbătă, 16 februarie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a avut loc Cercul pedagogic al profesorilor de Religie, cultul ortodox, din județul Dolj, la nivel gimnazial.  Evenimentul s-a desfășurat în Școala Gimnazială „Mircea Eliade” din Craiova care a avut rolul de gazdă, dar și de organizator, alături de Liceul Teoretic „George St. Marincu” din Poiana Mare. Cadrele didactice implicate în organizare sunt următoarele: Prof. Liliana Constantin și Prof. Dinuta Boborica (Școala Gimnazială „Mircea Eliade” Craiova), Prof. Cristina Bardos-Micu, Prof. Ileana Bechir și Prof. Diana Betiu (Liceul Teoretic „George St. Marincu” Poiana Mare).

În acord cu Anul omagial al satului românesc, tema întâlnirii a fost „Muzica în comunitate și în Biserică”. Programul activităților a fost următorul: cuvânt de bun venit din partea organizatorilor și a gazdelor; vizionare secvențe de lecție filmată; prezentare a proiectului intercultural TRUE; momente artistice prezentate de elevii școlii gazde și atelierele de lucru.

În urma discuțiilor la ateliere s-a accentuat nevoia de a sădi în inimile tinerilor elevi setea pentru muzică. Indiferent de genul preferat, muzica rămâne o virtute care trebuie cultivată și hrănită. Muzica este o formă de exprimare specifică omului, un limbaj prin care acesta își exprimă ideile, sentimentele, experiențele de viață într-o manieră distinctă. De asemenea, s-a luat în discuție și importanța muzicii în cultul Bisericii noastre Ortodoxe, precum și datoria preoților și a profesorilor de a-i atrage pe tineri în diferite acțiuni care pot avea loc la nivel local în școală sau în Biserică. Implicarea elevilor în corurile parohiale sau școlare reprezintă doar o modalitate de a pune la inima elevilor sâmburele credinței și al purtărilor bune.

La cuvântul de încheiere au vorbit d-na Inspector Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, în calitate de reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Dolj, și dl. Prof. Doru Marcu, în calitate de delegat al Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. S-au făcut precizări importante pentru buna desfășurare a activităților în semestrul școlar în care ne aflăm, anunțuri cu privire la diferitele concursuri care sunt în derulare, precum și prezentarea programului cu privire la eliberarea avizelor de cult de la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei.


(Prof. Doru Marcu)