04.03.2019 – Slujire arhierească în Parohia Sărata din județul Dolj

Evenimente

În prima duminică a lunii martie a anului 2019, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia Sărata, din Protoieria Craiova Sud și a slujit Sfânta Liturghie alături de preacucernicul părinte Grigorie Vulcănescu, consilier cultural al Arhiepiscopiei noastre, și de un ales sobor de preoți și diaconi. Preot paroh al acestei comunități doljene este pr. Mădălin Miscoci. De asemenea, în timpul sfintei slujbe, tânărul Alexandru Semen a fost hirotonit diacon pe seama parohiei Menții din Dos, din Protoieria Târgu-Jiu Sud.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a sintetizat și actualizat pericopa evanghelică citită astăzi la Sfânta Liturghie. Duminica aceasta este numită și Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, deoarece conține cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, consemnate de Sf. Evanghelist Matei (25, 31-46), cu privire la Judecata universală, de care toți vom avea parte. În esență, ceea ce creștinul trebuie să împlinească în lumea aceasta nu este altceva decât milostenia, semn al iubirii noastre față de Dumnezeu și față de oameni. Datorită acestui fapt, nu putem fi nepăsători la ceea ce Hristos ne spune prin Evanghelia Sa. „Cuvintele Mântuitorului Hristos nu sunt parabole, adică nu sunt învățături cu tâlc, ci sunt realități concrete, care se vor întâmpla, pentru că cuvintele Sale sunt cuvinte veșnice, adevăruri adevărate”.

Creștinul trebuie să fie cu luare aminte la cum își petrece viața pământească, pentru care va da seamă înaintea Creatorului. De multe ori uităm că suntem trecători și trăim ca și cum am fi nemuritori acestei vieți materialnice. Însă Sfânta Biserică mereu ne spune că „viața omului se scurge după timpul pe care Dumnezeu i l-a dat. Unii mor mai devreme, alții mai târziu, însă cu toții vom da seamă la sfârșitul vieții noastre când vor fi analizate faptele noastre. Atunci le vom vedea ca în oglindă, le vom recunoaște. Aici pe pământ uitarea și timpul aștern o tăcere peste gândurile și faptele noastre care le-am săvârșit, însă acolo, la despărțirea noastră de trupul acesta muritor, ne vom aduce aminte de toate faptele noastre și vom vedea viața noastră așa cum a fost ea”.

La final, ÎPS Irineu a îndemnat pe fiecare credincios să fie atent la perioada liturgică în care ne aflăm și să încerce, după putința sau neputința fiecăruia, să trăiască cu cuget curat și în rugăciune perioada Sfântului și Marelui Post de care ne apropriem cu pași repezi. „Pericopa evanghelică de astăzi ne trezește în momentul definitoriu al începutului postului, pentru că odată analizată viața noastră, ne și așezăm cu multă stăruință pentru post, pentru rugăciune, pentru spovedanie și Sfânta Împărtășanie. Toate acestea sunt medicamentele nemuririi. Vrem să trăim veșnic? Iată, medicamentele sunt așezate în fața noastră”.


(Doru Marcu)