11.03.2019 – Slujire mitropolitană și hirotonie la Paraclisul „Madona-Dudu” din Craiova

Evenimente

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Mitropolitan „Madona-Dudu” din Craiova, înconjurat de un ales sobor de diaconi și preoți. După Cântarea heruvimică, tânărul Alexandru Semen a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Menții din Dos, din cadrul Protoieriei Târgu-Jiu Sud, pentru continuarea activităților pastoral-misionare din această zonă a județului Gorj.

Pentru această duminică, cunoscută în popor și cu numele de Duminica lăsatului sec pentru Postul Sfintelor Paști, pericopa evanghelică a fost preluată din Evanghelia după Matei, capitolul 6, versetele 14-21, unde se vorbește despre importanța postului, dar și despre cum anume trebuie asumat pentru a fi bine primit de către Dumnzeu.

În predică, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre înțelepciunea Părinților Bisericii de a rândui o perioadă de pregătire înaintea Sfântului și Marelui Post. Am avut înaintea noastră Pilda vameșului și a fariseului, de unde am învățat că rugăciunea trebuie însoțită mereu de smerenie și că mândria nu ne aduce decât pierderea harului lui Dumnezeu. Apoi, în Duminica Fiului Risipitor, toți ne-am identificat cu acesta și ne-am pus în gând să ne întoarcem la Tatăl cel ceresc prin taina sfântă a Spovedaniei. Duminica Înfricoșătoarei Judecății, ne-a pus înainte judecata lui Dumnezeu de care vom avea parte, dar și șansa de a ne mântui sufletele prin milostenie. „Duminica Izgonirii lui Adam din Rai ne amintește de greșeala lui Adam care nu s-a stăpânit, nu s-a înfrânat să nu mănânce din pomul cunoștinței binelui și răului. Pentru că Adam nu a postit, Mântuitorul Iisus Hristos, noul Adam, a postit patruzeci de zile și patruzeci de nopți. Hristos ne-a învățat că postul și rugăciunea sunt aripile sufletului în zborul către cer. Fără post și rugăciune nu putem birui pe vrăjmașul diavol. Fără post și rugăciune nu putem să ne înfrumusețăm viața și să dobândim harul lui Dumnezeu, atât de necesar pentru viața această dar și pentru viața veșnică”

În continuare, ÎPS Irineu a subliniat că postul trebuie să fie însoțit de iertare, așa cum ne rugăm în rugăciunea domnească Tatăl nostru: „și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri”. Numai iertând, ne putem apropia de post. Contrar acestei atitudini creștinești, postul devine unul fățarnic, exterior și care se rezumă doar la postul alimentar. Postul este un gest de mulțumire, o ofrandă, adus lui Dumnezeu și care are ca scop apropierea noastră de Dumnezeu și de Împărăția Sa. „Prin post, noi ne întoarcem în raiul din care a căzut Adam, acolo unde bunătățile cerești ne așteaptă. Într-adevăr, postitorii ajung să vadă pe Dumnezeu, căci inima înfrântă și smerită nu se poate obține decât prin post și rugăciune”. Însoțirea postului cu rugăciunea este esențială. Prin rugăciune, voința noastră se întărește și mintea se curăță. Altfel spus, „rugăciunea este acest dar al lui Dumnezeu, această posibilitate pe care Milostivul ne-a dat-o ca să-L chemăm, să stăm de vorbă cu El și El Însuși dorește acest lucru, adică să stea de vorbă cu noi și să ne dăruiască darurile Sale cele bogate”.

Îndemnul de final al Părintelui Mitropolit Irineu a fost acela de a posti în această perioadă ce ne stă înainte de Sfintele Paști. „În post și rugăciune să petrecem aceste zile până la Praznicul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, așteptând fiecare duminică să ne spună ceva despre cei care au postit și s-au nevoit și să luăm mai departe curaj pentru a le urma viețile sfinte. Să rugăm pe Bunul Dumnezeu ca această perioadă a postului să ne fie binecuvântată, să o folosim pentru milostenia către cei săraci și să ne rugăm pentru cei care sunt departe de credință și pentru a lor întorcere către Dumnezeu”.


(Doru Marcu)