15.03.2019 – Oaspeţi din Cetatea Eternă la Facultatea de Teologie şi Seminarul Teologic: O experienţă atonită, povestită la Craiova

Evenimente

Studenţii anului III de la Secţia Pastorală, din cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova, au avut ocazia să audieze o prelegere interesantă despre „Moştenirea istorică şi duhovnicească a Sfântului Munte Atos în Tradiţia Ortodoxă”. Prelegerea a fost susţinută joi, 14 martie, de dr. Giuseppe Balsama, chestor al Poliţiei de Stat din Roma şi preşedinte al Asociaţiei „Împreună pentru Sfântul Munte Atos”.

Săptămâna aceasta, Facultatea de Teologie din Craiova a primit vizita a doi oaspeţi de seamă din Cetatea Eternă. Este vorba de dr. Giuseppe Balsama, chestor al Poliţiei de Stat din Roma şi preşedinte al Asociaţiei „Împreună pentru Sfântul Munte Atos”, şi Elena Postelnicu, corespondent Radio România Actualităţi la Roma. Cu acest prilej, joi, 14 martie, cei doi oaspeţi au fost primiţi mai întâi de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopual Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, urmând mai apoi un program de conferinţe dedicat studenţilor şi seminariştilor craioveni.


„Împreună pentru Sfântul Munte Atos”

Prima întâlnire a fost la studenţii de anul III, din cadrul secţiei de Teologie Pastorală, unde oaspetele italian a vorbit despre experienţa convertirii sale la Ortodoxie. „În urmă cu aproape 20 de ani am făcut o călătorie la Sfântul Munte Atos. Am avut pentru prima dată şansa de a vedea şi a cunoaşte frumuseţea Sfintei Liturghii, care m-a cucerit pentru totdeauna”, a spus dr. Balsama. În continuare, domnul chestor le-a vorbit studenţilor teologi despre activitatea Asociaţiei „Împreună pentru Sfântul Munte Atos”, înfiinţată la Roma pentru a promova valorile credinţei Ortodoxe în lumea occidentală. „Demersul nostru are în vedere susţinerea acestei inepuizabile comori de tradiţie şi spiritualitate ortodoxă. În acest sens, în fiecare an, organizăm conferinţe, mese rotunde, dezbateri şi simpozioane pentru a evidenţia această deosebită valoare istorică şi mai ales duhovnicească. În ceea ce priveşte legătura cu România, cu tradiţia şi credinţa Ortodoxă de aici, Sfântul Munte datorează enorm principilor acestei ţării, care au jertfit odinioară averile lor pentru a ajuta acest loc binecuvântat de Dumnezeu. Cea mai recentă activitate pe care am organizat-o prin asociaţia noastră la Roma a fost o conferinţă dedicată mişcării Rugului Aprins şi părintelui Sandu Tudor”, a mai spus Giuseppe Balsama.

În ultima parte a zilei de joi, 14 martie, cei doi oaspeţi din Cetatea Eternă au participat la slujba Pavecerniţei cele Mari şi a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, săvârşită în paraclisul Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova. Cu acest prilej, elevii seminarişti au avut prilejul să asculte experienţa ortodoxă a chestorului italian şi să afle mai multe despre Asociaţia „Împreună pentru Sfântul Munte Atos”.

Pr. Ioniţă Apostolache