18.03.2019 – Noi duhovnici în Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente

Potrivit rânduielii Bisericii noastre, după o perioadă de pregătire și formare, absolvenții hirotoniți în treapta de preot, primesc printr-o slujbă specială, săvârșită doar de către un ierarh, autoritatea și puterea harică de a spovedi. În acestă înțelegere, vineri, 15 martie 2019, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de înduhovnicire pentru 10 preoți din Arhiepiscopia Craiovei, slujbă care a avut loc în Paraclisul Mitropolitan al Centrului Eparhial. Preoții prezenți la acest moment au fost următorii: Dană Nicolae (Parohia Palilula), Ciungu Ionuț-Daniel (Parohia Baia de Fier), Ionescu Sorin Ștefan (Parohia Braniște II), Nicola Daniel Emanuel (Parohia Vârvoru de Sus), Grigorie Marin Alexandru (Parohia Vierșani), Tănasie Marin (Parohia Căpreni), Popescu Dumitru (Parohia Scrada), Vulpe Ioan Adrian (Parohia Sf. Antim Ivireanul), Bistreanu Mihai Dorin (Parohia Ceauru) și Semen Alexandru Constantin (Parohia Menții din Dos).


În cuvântul de întărire, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre responsabilitatea preotului de a spovedi pe credincioși. Sfânta Taină a Spovedaniei este lucrarea Bisericii primită de la Hristos Domnul, iar duhovnicul are îndatorirea de a fi mereu pregătit să-l asculte și să-l sfătuiască cu folos pe cel care își mărturisește tainele și păcatele vieții. „Duhovnicul este acela care, prin Taina Spovedaniei, iartă păcatele oamenilor. Spovedania este o taină pe care Mântuitorul Iisus Hristos ne-a dat-o având în vedere slăbiciunea firii umane. Este medicamentul prin care ne vindecăm și prin care ne întoarcem firea noastră la Dumnezeu prin pocăință”.


În continuare, ÎPS Irineu a subliniat importanța implicării active în parohia încredințată spre păstorire. Dacă în trecut, credincioșii treceau pragul bisericii în mod frecvent, astăzi avem nevoie ca preotul să fie prezent dincolo de zidurile acesteia și să fie luminători ai credinței creștine. Cu atât mai mult când astăzi avem la dispoziție atâtea mijloace de catehizare și de transmitere a învățăturii evanghelice. Proiectul Arhiepiscopiei Craiovei de a trimite în parohii predici duminicale atât pentru preot cât și pentru enoriași este dovada vie de o preocupare pastorală la nivel central și local. Rămâne de datoria fiecăruia de a lua aminte și de a aplica sfaturile duhovnicești primite pe această cale. „Dumneavoastră aveți datoria fundamentală să nu așteptați pe credincios numai la biserică. În mod evident, biserica este legată de construcția unde săvârșiți Sfânta Liturghie, dar în sens larg este parohia întreagă unde vă desfășurați misiunea de preoți. Nu așteptați să vină credinciosul în biserică ci faceți-vă un program pastoral pentru a spovedi pe toți cei din parohie, începând cu bătrâni, cu copii și cu adolescenți, cu atât mai mult în această perioadă a Postului Sfintelor Paști”.

La sfârșit, preoții prezenți au primit în dar din partea Părintelui Mitropolit Irineu cartea de cult numită Aghiazmatar, unde se găsesc rânduielile pentru săvârșirea sfintelor taine și a ierurgiilor, și Sfânta Cruce, pentru binecuvântarea credincioșilor. La acest moment deosebit de important pentru lucrarea pastoral-misionară în parohiile din Arhiepiscopia Craiovei a fost prezent și Pr. Adrian Trifu, în calitate de Consilier administrativ.

(Doru Marcu)