18.03.2019 – Slujire arhierească la Duminica Ortodoxiei în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mc. Dumitru” din Craiova

Evenimente

În prima duminică a Sfântului și Marelui Post, numită Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mc. Dumitru” din Craiova, în prezența Arhim. Vladimir Dărângă, a unui sobor de preoți și diaconi și a unui număr mare de credincioși craioveni. Răspunsurile de la strană au fost date de către Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova, coordonat de către Prof. Victor Șapcă.


În această zi Biserica Ortodoxă își aduce aminte de biruința din trecut împotriva celor care nu cinsteau sfintele icoane. Întruparea sau înomenirea Fiului lui Dumnezeu rămâne temeiul pentru reprezentarea în icoană a sfinților. În explicațiile teologice, Sfinții Părinți au arătat foarte clar că nicidecum nu ne închinăm la materia icoanei ci în mod mijlocit la prototipul acesteia.

Deja o tradiție, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române trimite către fiecare parohie Pastorală la Duminica Ortodoxiei, semnată de către membrii Sfântului Sinod, pentru a fi citită înaintea credincioșilor. În Catedrala „Sf. Mc. Dumitru”, cu binecuvântarea ÎPS Irineu, marele eclesiarh Arhim. Vladimir a dat citire mesajului cuprins în Pastorală.


În completare și explicare, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre această cinstire a icoanelor ca despre un act binecuvântat de Dumnezeu. Dacă atunci când privim pe cei dragi în fotografie nu ne gândim la materialul din care este obținută, la fel, cinstirea sfinților reprezentați în icoană nu este afectată de mijlocirea materialului. Dimpotrivă, potrivit înțelegerii ortodoxe, însăși materia poate deveni purtătoare de sfințenie.

În ceea ce privește perioada duhovnicească în care ne aflăm, ÎPS Irineu a reiterat importanța postului și a rugăciunii. „Dacă vrem cu adevărat să fim iubitori de Dumnezeu și să ne apropiem de El, nu putem să avem alte mijloace decât postul și rugăciunea. Nimeni nu a putut să aducă altceva mai bun decât aceste lucruri pe care Dumnezeu ni le-a dat. Postul cel Mare este ca o scară a virtuților pe care noi urcăm permanent ca să ajungem la Sfânta Înviere”.

Esența pericopei evanghelice citiă la Sânta Liturghie (Ioan 1, 43-51) poate fi cuprinsă în cuvântul chemare. Prin Biserică, Hristos ne cheamă să-L urmăm pentru a avea parte de viața veșnică în Împărăția lui Dumnezeu. Perioada Postului Sfintelor Paști nu reprezintă decât o continuă chemare la credință și la pocăință. „Duminica de astăzi, prima din Postul Mare, este un prilej binecuvântat pentru a reaminti valoarea postului, a rugăciunii și a privegherii, a metaniilor, a pocăinței, a spovedaniei și a lacrimilor atât de necesare pentru viața noastră duhovnicească. Pentru a ajunge la Dumnezeu avem nevoie de multă osteneală. El este Acela care ne cheamă permanent să venim după El”.

În încheierea cuvântului, ÎPS Irineu a îndemnat pe credincioși să ia aminte la viața lor și să caute să trăiască creștinește, adică să împlinească poruncile lui Hristos, așa cum sunt consemnate în Sfânta Evanghelie. „În fiecare zi din Postul cel mare trebuie să facem câte o faptă bună, dacă nu mai multe. De asemenea, să ne rugăm mai mult, să fim răbdători, mai iertători, mai milostivi, și cu mai multă dăruire față de cei care sunt în jurul nostru. Dacă ne vor vedea în casă soțul, soția sau copiii că postim și ei vor fi mai buni. Exemplul vieții noastre este cu adevărat învățător și de mare folos pentru bunul mers al casei, al familiei și al vieții noastre”.


(Doru Marcu)