18.03.2019 – Taina Sf. Maslu – săvârșită în Parohia Robăneștii de Sus

Evenimente

În rânduiala Bisericii Ortodoxe, Taina Sfântului Maslu se săvârșește cu precădere în perioadele de post și este calea prin care Biserica se roagă pentru cei bolnavi. Lucrarea de vindecare și de iertare a păcatelor este susținută prin ungerea credincioșilor cu untdelemn sfințit, însoțit de rugăciunea preoților săvârșitori ai sfintei taine către Dumnezeu, Doctorul sufletelor și al trupurilor. Atunci când această slujbă se săvârșește în Biserică, în prezența a mai mulți credincioși, ea se numește slujbă de obște. Există și situații când preoții săvârșesc Taina Maslului în casa celui bolnav, rugându-se pentru iertarea păcatelor și pentru tămăduirea acestuia de orice neputință, trupească sau sufletească.


Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în Postul Mare, preoții din Protoieria Craiova Sud, coordonată de către Preacucernicul Pr. Grigorie Vulcănescu, săvârșesc în sobor Taina Sfântului Maslu. În seara zilei de 15 martie, la invitația părintelui Flavian Ristică, un număr de 11 preoți au slujit această sfântă slujbă în biserica parohiei Robăneștii de Sus. Printre preoții prezenți amintim pe părintele protoiereu Grigorie Vulcănescu și pe Pr. Doru Badea, coordonator al cercului pastoral din această zonă.


Cuvântul de învățătură i-a revenit Pr. Vulcănescu, care a transmis mai întâi mesajul de binecuvântare și de mângâiere al Părintelui Mitropolit Irineu. Apoi, sfinția sa a vorbit despre importanța înțelegerii corecte a postului și a participării la slujbele Bisericii. În mod special, Taina Sfântului Maslu presupune post, rugăciune, dar și spovedania păcatelor. Nu există nicidecum o suprapunere a celor două Sfinte Taine, ci dimpotrivă, se însoțesc una cu cealaltă. De asemenea, prinoasele de untdelemn și de făină aduse la această slujbă se vor folosi acasă cu atenția cuvenită.

În perioada următoare, mai multe parohii din Protoieria Craiova Sud vor săvârși Taina Sfântului Maslu, prilej de împreună-rugăciune a preoților și a credincioșilor din județul Dolj.

(Doru Marcu)