Luni, 25 martie 2019, la Praznicul „Buna Vestire”, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul Mitropolitan „Madona Dudu” din Craiova, alături de Arhim. Vladimir Dărângă și Pr. Consilier Achim Daniel, cu un ales sobor de preoți și diaconi. Imediat după cântarea heruvimică, diaconul Encioiu Cătălin a fost hirotonit preot slujitor pe seama parohiei Bîrca, din Protoieria Băilești.
În această zi, Biserica Ortodoxă face prăznuirea momentului întâlnirii dintre Fecioara Maria și îngerul Gavriil, atunci când i-a adus vestea cea bună a întrupării Fiului lui Dumnezeu. Despre acest episod biblic ne amintește Sfântul Evanghelist Luca, capitolul 1, versetele 26-38.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a amintit mai întâi de ce a fost nevoie de întruparea Fiului lui Dumnezeu. Așa cum cunoaștem din istoria omenirii, potrivit înțelegerii iudeo-creștine, căderea în neascultare a strămoșilor noștri, Adam și Eva, a adus moarte și stricăciune în lume. De aceea, în iubirea lui Dumnezeu, întruparea sau înomenirea Fiului a avut acest rol de a răscumpăra lumea din greșeala adamică. În acest sens, rolul Fecioarei Maria este unul esențial în iconomia mântuirii noastre. „Era necesar ca Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu să fie cea aleasă dintre toate neamurile, cea binecuvântată între femei. Dumnezeu a revărsat har pestea ea. Atâta bunătate și atâta dragoste și atâta sfințenie încât ea este cea plină de har. Maica Domnului este sinteza tuturor rugăciunilor strămoșilor ei”.
Din tradiție, știm faptul că Fecioara Maria a fost dusă la templu la o vârstă fragedă, unde s-a dedicat rugăciunii și postului. La vârsta logodnei, Maria a fost dată în grija dreptului Iosif. În Nazaret, la izvor, îngerul Gavriil i s-a arătat cu vestea că va lua în pântece pe Fiul celui Preaînalt. Deși nu era la o primă asemenea întâlnire, totuși cuvintele îngerului cuprindeau o veste nemaiauzită, ca Dumnezeu să primească trup din trupul femeii, sânge din sânge omenesc. ÎPS Irineu a accentuat importanța răspunsului pozitiv dat de către Fecioara Maria prin rostirea expresiei Fie mie după cuvântul tău! „Acest cuvânt al Maicii Domnului a bucurat toată creația. Toată lumea s-a bucurat în momentul acela, cea văzută și cea nevăzută, cea rațională și cea irațională. Toți s-au bucurat pentru că greșeala lui Adam supusese morții și stricăciunii toată creația. Maica Domnului a ridicat blestemul întregii creații”. Așadar prin această sfântă sărbătoare învățăm despre Maica Domnului, despre mijlocirea ei, despre dragostea ei și despre rostul ei în iconomia mântuirii noastre.
Înainte de final, ÎPS Irineu a amintit și de ziua istorică de astăzi cu privire la reînființarea Mitropoliei Olteniei în data de 25 martie 1949, cu 70 de ani în urmă. În regiunea noastră, început istoric de remarcat a avut Mitropolia Severinului, cuprinzând simbolic și Mitropolia Olteniei de astăzi. La momentul rânduit, au fost pomeniți toți ierarhii slujitori în Mitropolia Olteniei din 1949 și până în prezent.
(Doru Marcu)