09.04.2019 – Biserica din Oltenia – alături de creștinii de etnie rromă

Evenimente

Ziua Internațională a Romilor este un eveniment serbat și de creștinii ortodocși de etnie rromă din Oltenia. În acest sens, data de 8 aprilie a fost o zi de sărbătoare pentru credincioșii din Ocolna. În această zi, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul, preotul Grigore Vulcănescu, în calitate de protoiereu pentru Craiova Sud, pr. Resceanu Constantin, pr. Gușețelu Aurel, pr. Gabriel Sorescu, pr. Mirel Popa, pr. Toni Ghiră, pr. Dumitru Marcu și pr. Liviu Marcu, s-au deplasat în localitatea Ocolna, din comuna Amărăștii de Jos, pentru a fi alături de creștinii rromi.

Ziua a fost frumoasă și, credem noi, rodnică, iar în biserica din localitate s-a împlinit o frumoasă lucrare misionar-pastorală. Noi, preoții prezenți, am oficiat Taina Sfântului Maslu, am rostit rugăciuni de sănătate și de ferire de boală și am spus cuvinte de întărire în credință pentru toți cei prezenți în biserică și pentru sutele de oameni – copii, adulți și vârstnici – care așteptau, nerăbdători, afară. Ne-am bucurat să avem alături de noi pe domnul Marian Firănescu, primarul comunei, pe domnii consilieri ai Primăriei și mediatori ai rromilor, dar și cadre didactice de la școala din Ocolna.

Ne-am propus ca în fiecare an să fim alături de acești oameni minunați, dar defavorizați social într-un mod mai concret. De aceea, cu sprijinul unor parohii din Craiova, care au făcut colecte de haine și alimente, s-au adus creștinilor rromi din Ocolna un transport de haine, dulciuri și alimente de bază (zahăr, ulei și făină). A fost impresionant să vezi atât de mulți oameni bucuroși. Era ziua lor și, de ziua lor, au primit daruri. Era ziua lor și singurii care le-au spus la mulți ani au fost preoții Bisericii. Era ziua lor și cineva nu i-a uitat, nu i-a trecut cu vederea, nu i-a lăsat, încă o dată, fără un semn că și ei sunt valoroși. De aceea, credem că cel mai mare lucru pe care l-am făcut în Ocolna a fost să transmitem tuturor creștinilor rromi, că Biserica Ortodoxă este alături de fiii ei. Și este alături de ei, indiferent de vârstă, statut social sau apartenență etnică.


Pr. Grigore Vulcănescu