16.04.2019 – Eveniment academic găzduit de Mănăstirea Lainici: Simpozionul Naţional Studenţesc, la cea de a XI-a ediţie

Evenimente

Mănăstirea Lainici a găzduit în perioada 15-16 aprilie lucrările celei de a XI-a ediţii a Simpozionului Naţional Studenţesc. Organizat de Facultatea de Teologie din Craiova, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, evenimentul academic a reunit peste 20 de participanţi, reprezentanţi ai celor mai importante facultăţi de teologie din ţară.

Anul acesta, lucrările Simpozionului Naţional Studenţesc, organizat de Facultatea de Teologie din Craiova, au ajuns la cea de a XI-a ediţie. Cu purtarea de grijă şi binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Irineu, studenţi şi masteranzi teologi din cele mai importante centre universitare din ţară au poposit vreme de două zile în Lavra Sfântului Irodion de la Lainci pentru a prezenta referatele pregătire sub atenta coordonare a profesorilor lor.„Readucem în actualitate identitatea noastră de neam şi de credinţă”

În deschiderea simpozionului, pr. lect. dr. Ion Reşceanu, directorul Departamentului de Teologie din cadrul facultăţii craiovene, a urat bun venit studenţilor participanţi şi a prezentat programul întâlnirii. A urmat mesajul de binecuvântare al IPS Părinte Mitropolit Irineu, citit de organizatori. „Ne apropiem cu paşi repezi de Marele Praznic al Sfintei Învieri, adăugând şi în această săptămână postul şi rugăciunea pe scara urcuşului nostru duhovnicesc. Rânduiala Sfintei noastre Biserici Ortodoxe ne arată lămurit prin exemple şi pilde că Împărăţia lui Dumnezeu se câştigă treaptă cu treaptă, înmulţind virtutea şi sporind fapta bună. Cum nu se poate mai bine, în această perioadă de trezvie şi meditaţie duhovniească, am binecuvântat cea de a XI-a ediţie a Simpozionului Naţional Studenţesc, găzduit pentru prima oară de Mănăstirea Lainici. Aici, în Lavra Sfântului Irodion, Luceafărul Olteniei, sunteţi într-un gând şi într-o simţire pentru a discuta pe tematica anului omagial 2019, dedicat de Biserica Ortodoxă Română „satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)”, precum şi „Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română”. Readucem astfel în actualitate cum nu se poate mai bine identitatea noastră de neam şi de credinţă. Gândul nostru străbate istoria şi de sub colbul vremii scoate şi primeneşte în slovă de Cazanii frumusul simţământ românesc înveşnicit la sat … Acest eveniment academic împărtăşeşte deja o frumoasă tradiţie în spaţiul bisericesc din Oltenia. De data aceasta, pentru prima dată, gazda acestei întâlniri este Mănăstirea Lainici. Aici, lângă Sfântul Cuvios Irodion, ale cărui sfinte moaşte luminează duhovniceşte sufletele credincioşilor, domniile voastre veţi avea posibilitatea să împărtăşiţi rodul unei activităţi de învăţare, lectură şi cercetare deopotrivă. Referatele, care vor fi prezentate în plen pe parcursul celor două zile, au fost alcătuite sub îndreumarea profesorilor coordonatori şi vor aduce cu siguranţă mult interes în dezbaterile din program. Felicităm cu acest prilej pe organizatorii acestui eveniment, care s-au îngrijit îndeaproape de tipărirea ultimului număr din colecţia „Opus Discipulorum”, apărută la Editura Mitropolia Olteniei!”, a menţionat IPS Irineu.


După „Cuvântul părintesc de binecuvântare”, pr. lect. dr. Ion Sorin Bora a focut o prezentare a ultimului număr din colecţia „Opus Discipulorum”, publicat la Editura Mitropolia Olteniei, în care sunt cuprinse lucrările prezentate în cadrul celei de a X-a ediţii a simpozionului, organizat anul trecut la Tismana. Programul de început al evenimentului a fost completat de prelegerea arhid. conf. dr. Ionel Ungureanu, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova, care le-a vorbit studenţolor participanţi despre „Criza identității în satul românesc și reperul vieții bisericești”.


Tematica ediţiei de anul acesta, dedicată anului omagial 2019, a urmărit în principal două sesiuni de lucru: „Responsabilitatea preotului față de satul românesc în contextul realității contemporane” şi „Traducători și traduceri biblice și patristice din Oltenia”.

La finele evenimentului, studenţii au primit daruri din partea mănăstirii, oferite de părintele stareţ, arhim. Ioachim Pârvulescu, şi diplome de participare din partea organizatorilor.

Pr. Ioniţă Apostolache