29.04.2019 – Slujba Învierii și Liturghie arhierească în Catedrala Mitropolitană din Craiova

Evenimente

Mii de credincioși craioveni au participat la Slujba Învierii și la Sânta Liturghie din noaptea de Paști, oficiate de Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, alături de un ales sobor de preoți și diaconi. Mai întâi, în Catedrala Mitropolitană Sf. Mc. Dumitru, cei prezenți au fost invitați să primească Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim. Apoi, în procesiune, soborul de preoți și diaconi, împreună cu Părintele Mitropolit Irineu, au mers în fața Sfintei Catedrale unde a avut loc citirea pericopei evanghelice pentru Slujba Învierii și unde s-a rostit din nou tradiționalul Hristos a înviat! După aceste momente, a urmat citirea Pastoralei mitropolitane pentru anul mântuirii 2019, semnată de către Părintele Mitropolit Irineu.


Din conținutul pastoralei, adresată tuturor creștinilor ortodocși din Arhiepiscopia Craiovei, am reținut în prima parte că prin moartea și Învierea Domnului Iisus Hristos suntem chemați la o viață nouă, în și cu Hristos: „Datorită morții și Învierii Mântuitorului, viața noastră se schimbă, dar nu se pierde, deoarece cu moartea, sufletul este despărțit de trup, dar în înviere Dumnezeu va da din nou viață nestricăcioasă trupului nostru, reunindu-l cu sufletul nostru, pentru ca să se bucure împreună de fericirea veșnică în ceruri”.


În continuare, ÎPS Irineu a dorit să vorbească despre situația omului de astăzi, inundat cu atâtea oferte păcătoase care nu aduc decât risipire și îndepărtare de Dumnezeu: „Confruntaţi cu această realitate, fiecare poate să-şi pună câteva întrebări fundamentale: Ce sens are faptul de a trăi? Există un viitor pentru om, pentru noi şi pentru noile generaţii? În ce direcţie trebuie să orientăm alegerile libertăţii noastre pentru un rezultat bun şi fericit al vieţii? Ce anume ne aşteaptă dincolo de pragul morţii? Din aceste întrebări cu neputinţă de evitat reiese clar că lumea planificării de astăzi, a calculului exact şi a experimentării matematice, într-un cuvânt cunoaşterea ce vine din ştiinţă, deşi este importantă pentru viaţa omului, nu este suficientă de una singură. Constatăm că în jurul nostru în fiecare zi, din păcate, mulţi rămân indiferenţi sau refuză să primească această vestire a Învierii şi a vieţii de dincolo”.


Nu înainte de final, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre bucuria omului credincios de a împărtăși vestea Învierii Mântuitorului în jurul său, în casa sa și tuturor celor dragi. De asemenea, a urat tuturor celor prezenți să aibă parte de multă bucurie și de sănătate în Hristos Domnul: „Având această credinţă, vă îndemnăm să mergeţi la casele dumneavoastră şi la cei dragi şi să le arătaţi tuturor că Domnul este viu şi vrea să învieze în noi. Să nu ne arătăm trişti şi neîncrezători, că tocmai acolo unde am înmormântat nădejdea El vine şi ne dă speranţa mântuirii. Dacă am îngropat demnitatea şi iubirea în disperare şi tristeţe, Mântuitorul vine, ne trezeşte la viaţă şi ne oferă iubirea Sa. Trebuie numai să mergem la El şi să ne lăsăm surprinşi de noutatea pe care numai El ne-o poate da. Dorim ca Sfintele Sărbători de Paşte să vă aducă tuturor pace şi bucurie, sănătate şi mântuire, adresându-vă totodată salutul pascal: Hristos a înviat!”.

După ce a dat citire Pastoralei, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu a mers alături de soborul de preoți și diaconi, urmați de credincioși, în Catedrala Mitropolitană pentru a săvârși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. De asemenea, la intrarea în sfântul locaș oamenii au fost întâmpinați cu pâinea pascală numită în popor Paști. La finalul sfintei slujbe, toți cei care s-au pregătit prin post, rugăciune și spovedanie au fost împărtășiți cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.


(Doru Marcu)