29.04.2019 – Slujba Vecerniei de Paști – oficiată la Paraclisul Mitropolitan „Madona Dudu”, Craiova

Evenimente

Potrivit tradiției liturgice creștin-ortodoxe, slujba Învierii Domnului se oficiază întotdeauna în noaptea zilei de sâmbătă spre duminică. De asemenea, duminică, în prima zi a Sfintelor Paști, începând cu orele 12, se săvârșește Vecernia Învierii, numită și „A doua Înviere”. În cadrul acestei slujbe speciale pericopa evanghelică de la Ioan, capitolul 20, versetele 19-25, se citește în douăsprezece limbi, inclusiv în limba română. În fond, această slujbă reprezintă vecernia zilei de luni, dar care se săvârșește nu la ceas de seară, ci în mijlocul zilei. Din punct de vedere simbolic, Vecernia Învierii reprezintă o aducere aminte a primei arătări înaintea Apostolilor a Mântuitorului Iisus Hristos cel înviat. Citirea pericopei evanghelice în mai multe limbi trimite cu gândul la universalitatea credinței creștine și a bucuriei Învierii.

Anul acesta, păstrând o tradiție nescrisă, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Vecerniei de Paști în Paraclisul Mitropolitan „Madona Dudu” din orașul Craiova.

Imediat după citirea pericopei evanghelice în cele douăsprezece limbi, Părintele Mitropolit Irineu a ținut să vorbească celor prezenți despre importanța teologică și ontologică a morții lui Hristos. „Moartea a fost biruită prin moartea Mântuitorului Iisus Hristos. Moartea Domnului este moartea noastră. El a gustat moartea pentru noi ca noi să ne împărtășim de viață. Nu poate nimeni să se bucure de Împărăția lui Dumnezeu dacă mai înainte nu a fost luminat, curățit și pregătit pentru această împărăție. Cu alte cuvinte, Mântuitorul Iisus Hristos a înviat din morți tocmai ca să refacă această zidire a Sa care se ruinase, care ajunsese să se strice. Hristos a venit, S-a născut din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, a luat firea noastră, ne-a învățat tainele cerești, a sfătuit și îndrumat pe Sfinții Apostoli și ne-a dat darurile Duhului Sfânt”.

Mai departe, făcând referire la mesajul pericopei evanghelice citite, ÎPS Irineu a amintit de importanța primei întâlniri dintre Sfinții Apostoli și Hristos Domnul, când îi îmbărbătează prin cunoscutul salut Pace vouă și îi împărtășește cu darurile Duhului Sfânt: „Mântuitorul Hristos suflă asupra lor și le zice Luați Duh Sfânt. Sf. Ioan Evanghelist subliniază puterea pe care Sfinții Apostoli o vor dobândi și o vor da mai departe ca succesiune, adică ca împărtășire permanentă în Biserică. De la Sfinții Apostoli, noi am primit darul Duhului Sfânt prin episcopi și preoți ca să iertăm și să dezlegăm cele ce se întâmplă în poporul Domnului”.

În închierea cuvântului de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a îndemnat pe cei prezenți să se bucure de sărbătoarea sărbătorilor, de Învierea din morți a Mântuitorului Hristos: „Ne bucurăm de aceste zile sfinte, de lumina Sfintei Învieri și dorim ca Învierea Mântuitorului Iisus Hristos să fie de folos și în același timp călăuzitoare pentru viața noastră aici pe pământ și în Împărăția lui Dumnezeu”.

La final, credincioșii prezenți la Slujba Vecerniei Învierii au sărutat Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce și au fost miruiți de către ÎPS Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

(Doru Marcu)