05.05.2019 – Sf. Irodion de la Lainici- prăznuit prin liturghie arhierească în sobor

Evenimente

Vineri, 3 mai 2019, Sf. Irodion a fost prăznuit în Mănăstirea Lainici din județul Gorj prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către un sobor de arhierei, preoți și diaconi. Mii de credincioși de peste tot din țară au trecut pragul sfintei mănăstiri pentru a se închina la moaștele Sf. Irodion.

Prăznuirea Sfântului Irodion de la Lainici a început joi seara, când s-a săvârșit Slujba Privegherii Mari, în prezența Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Părintele Mitropolit Dr. Irineu, alături de Înaltpreasfințitul Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale și Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. La sfârșitul Liturghiei, cei care s-au pregătit prin rugăciune și spovedanie, au fost împărtășiți cu Trupul și Sângele Domnului.

La finalul dumnezeieștii liturghii, ÎPS Dr. Irineu, alături de Arhim. Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici, a dăruit ÎPS Iosif o raclă cu părticele din moștele Sf. Irodion pentru a fi așezate într-o nouă parohie românească din Franța, cu hramurile Sf. Trei Ierarhi și Sf. Irodion de la Lainici.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit mai întâi despre praznicul „Izvorul Tămăduirii” al Maicii Domnului, accentuând legătura dintre Vinerea cea Mare, a Sfintelor Pătimiri și Vinerea Izvorului Tămăduirii. „Mântuitorul Iisus Hristos, cel înviat, este Izvorul dătător de viață, Cel care a dăruit viață lumii prin Învierea Sa și ne-a ridicat pe toți la viața veșnică”. Cu privire la relația dintre Maica Domnului și sărbătoarea de astăzi, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că Fecioara Maria a primit darul de a fi mamă și izvor de binecuvântare pentru toți cei care îi cer ajutorul. „Așa cum nu putem trăi fără apă, nu putem trăi nici fără Maica Domnului pentru că ea se identifică cu însuși Izvorul și toți aleargă la Acesta ca să își potolească setea și arsura păcatului și toate greutățile vieții”.

În a doua parte a predicii, ÎPS Irineu a reliefat legătura deosebită dintre persoanele sfinte și Maica Domnului. În timpul vieții sale, Sf. Irodion de la Lainici, prăznuit cu mare bucurie astăzi, în nenumărate rânduri a cerut sprijin de la cea care L-a născut pe Hristos Domnul. „Toți cei care cinstesc pe Maica Domnului sunt copii Maicii Domnului. Toți alergăm la ea ca la o mamă bună și ajutătoare. Sfinții care au cinstit-o pe Maica lui Dumnezeu au devenit fântâni cu apă de unde i-au adăpat pe credincioși, i-au învățat, i-au luminat și le-au potolit setea după cuvântul lui Dumnezeu”.

În încheierea cuvântului, a fost apreciată ca o lucrare a lui Dumnezeu cinstirea Sfântului Irodion de către credincioșii români, atât din țară, dar și din diaspora. „Serbarea Sf. Irodion în aceeași zi cu a Izvorului Tămăduirii al Maicii Domnului este o binecuvântare pentru noi și pentru părinții și frații din această mănăstire. După canonizarea sfântului, după ce au fost scoase sfintele moaște din măruntaiele pământului și așezate în raclă, părticele din sfintele moaște ale Sfântului Irodion au fost duse pe multe meridiane ale globului pământesc, în Statele Unite ale Americii, în Australia, în Portugalia, în Franța, în Marea Britanie și în multe alte țări”.

După Sf. Liturghie și după cuvântul de învățătură, cu bucurie mare, soborul de arhierei, preoți și diaconi, a mers înaintea sfintei biserici pentru a săvârși Slujba Aghiazmei Mici cu ocazia prăznuirii sărbătorii „Izvorul Tămăduirii”. De asemenea, a avut loc procesiunea cu racla și icoana Sf. Irodion în jurul bisericii sfintei mănăstiri și stropirea credincioșilor cu apă sfințită. Ziua de prăznuire s-a încheiat prin prezența la agapa frățească pregătită în marea trapeză a mănăstirii Lainici.(Doru Marcu)