22.05.2019 – Liturghie arhierească la Târgu-Jiu cu ocazia prăznuirii Sf. Împărați Constantin și Elena

Evenimente

În fiecare an, în data de 21 mai, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sf. Mari Împărați și întocmai cu Apostoli, Constantin și mama sa, Elena. În această aleasă zi, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a fost în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sf. Împărați” din Târgu-Jiu, județul Gorj, pentru a sluji Sfânta Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Sărbătoarea a început cu procesiunea din data de 20 mai, unde au fost prezente oficialitățile locale, preoții din Protoieria Târgu-Jiu Sud și Nord și elevii Liceului Teologic „Sf.Nicodim”. La momentul liturgic rânduit, imediat după Cântarea heruvimică, tânărul Codoban Ionuț Cristian a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Cornești, din cadrul Protoieriei Târgu-Jiu Sud.

În cuvântul de bun venit, părintele protoiereu Cîmpeanu Ionel a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru bucuria de a sluji dumnezeiasca liturghie în biserica închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena. De asemenea, părintele paroh Vlădoiu Vasile a urat un călduros La mulți ani Părintelui Mitropolit Irineu și a transmis mulțumirile din partea întregii parohii pentru că an de an la această zi de prăznuire sunt onorați cu prezența arhierească.

În cuvântul de predică, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu a vorbit mai întâi despre rolul Împăratului Constantin cel Mare, cu rădăcini din neamul daco-roman, în istoria credinței creștine din secolul al IV-lea, când a considerat de cuviință să ofere libertate de exprimare acestei religii monoteiste. Fără îndoială, decizia din anul 313, în calitate de împărat al Imperiului Roman, de a declara credința creștină religie licita a adus bucurie creștinilor, care sufereau de ani buni prigoana stăpânitorilor păgâni. De asemenea, s-a amintit și de hotărârea de a convoca Întâiul Sinod Ecumenic din istoria Bisericii creștine, din anul 325, desfășurat la Niceea, unde au fost alcătuite primele 8 articole ale Simbolului de credință.  

Mai apoi, Părintele Mitropolit Irineu a amintit și de Împărăteasa Elena, mama Sf. Constantin, cea care i-a insuflat și transmis credința creștină. Cunoaștem din istoria Bisericii creștine călătoria Sf. Elena în Țara Sfântă, unde avea să repună în valoare locurile sfinte de la Ierusalim unde a trăit, a murit și a înviat Mântuitorul Iisus Hristos. Cu alte cuvinte, Sf. Constantin și Sf. Elena „s-au învrednicit ca să devină conducători ai Imperiului Bizantin și să statornicească credința noastră ortodoxă, să-i dea libertate, să așeze biserici, să rânduiască patriarhate, mitropolii și episcopii, pentru a bucura fiecare credincios de Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Îndemnul de final al Înaltpreasfințitului Dr. Irineu a fost să-i cinstim pe Sfinții Împărați Constantin și Elena și să le urmăm credința în Dumnezeu și în Hristos Iisus, Cel ce S-a răstignit și a înviat pentru învierea noastră. „Credința este cea mai mare zestre pe care omul poate să o aibă pe acest pământ. Dacă omul nu are credință, nimic nu este. Nu poate nici să trăiască liniștit pe pământ, nu poate nici să aibă viață în pace, ci dimpotrivă, fără credință este ca un pământ neroditor și plin de mărăcini”.

După cuvântul de învățătură, ÎPS Irineu a urat un călduros La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfinților Constantin și Elena, rugând pe bunul Dumnezeu să le dăruiască sănătate și viață spre mântuirea sufletelor și a trupurilor.  

 

 

(Doru Marcu)