27.05.2019 – Sfântă Liturghie Arhierească în Parohia gorjeană Blahniţa IPS Irineu a resfinţit Biserica „Sfinţilor Arhangheli”

Evenimente

În cea de a V-a Duminică după Praznicul Sfintei Învieri, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Blahniţa, Protopopiatul Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj. Cu acest prilej, IPS Părinte a resfinţit Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.

Parohia gorjeană Blahniţa s-a împodobit de sărbătoare, cu prilejul vizitei IPS Părinte Mitropolit Irineu, care a poposit aici duminică, 26 mai. Prezenţa IPS Părinte a fost prilejuită în primul rând de finalizarea lucrărilor de restaurare şi înfrumuseţare la Biserica „Sfinţilor Arhangheli”. Astfel, după rânduiala slujbei de târnosire, IPS Părinte a săvârşit aici Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La finele evenimentului, pentru osteneala depusă în ducerea la bun sfârşit a lucrărilor administrativ-pastorale, preotul Mihail Birceanu a fost ridicat la rangul de sachelar.

Apa Vieţii este „Cuvântul lui Dumnezeu, la credinţa pe care a adus-o şi Împărăţia Cerurilor”

În cuvântul de învăţătură, rostit la finele Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit a tâlcuit conţinutul duhovnicesc al dialogului purtat de Mântuitorul Hristos cu femeia samarineancă, la fântana lui Iacov. „În dialogul cu această femeie, Mântuitorul Hristos vorbeşte în primul rând despre lucrurile cunoscute de ea. El vorbeşte astfel despre apa obişnuită. Mai întâi cere să i se dea apă, asemenea unui om însetat. În momentul acesta, femeia constantă un lucru pe care ea şi conaţionalii ei îl socoteau a fi cu totul nepotrivit. Era pe atunci o dezbinare între iudei şi samarineni. Erau două ramuri ale unuia şi aceluiaşi popor, însă nu se stimau şi nici pe departe nuse iubeau, ci dimpotrivă se socoteau unii drepţi şi alţii păcătoşi. Iudeii îi defăimau pe samarineni, iar samarinenii s-au depărtat de ei şi au construit locurile proprii de rugăciune, afară de Ierusalim. Aşa se face că, atunci când femeia samarineancă aude că Mântuitorul Hristos îi cere apă, evidenţiază tocmai acest lucru. Iată cum aceste obiceiuri pot afcta chiar relaţiile umane. Multe popoare ar fi în prietenie şi unitate, ar fi în comuniune şi dragoste dacă n-ar exista diferite gânduri şi prejudecăţi. Iată că Mântuitorul Hristos, prin cuvintele Sale şi prin cererea pe care o face, depărtează aceste tradiţii rele dintre oameni. El merge însă mai departe şi-i spune femeii că: dacă ar fi ştiut cine este Cel ce i-a cerut apă, ar fi cerut de la El să-i dea apa Apa Vieţii. Domul arată astfel că El Însuşi este Cel care poate să-i dea femeii Apa Vieţii, pe care dacă o bea cineva niciodată nu va mai înseta. Deci apa pe care o scoate femeia din fântână este o apă obişnuită, care popoleşte pe moment setea. Însă, atunci când vorbeşte de Apa Vieţii, Domnul se referă la Cuvântul Său, la credinţa pe care a adus-o şi la Împărăţia Cerurilor”, a spus IPS Părinte Irineu.

Biserica cu hramul „Sfinţii Argangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Blahniţa, Protopopiatul Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj, a fost zidită înainte de anul 1931. Din 1905 şi până în 1985 a fost închisă cultului. Între anii 2011-2019 sfântul locaş a trecut prin ample lucrări de restaurare, consolidare şi înfrumuseţare, duse la bun sfârşit de preotul Mihail Birceanu. Întregul proiect a fost susţinută de Prămăria comunală, de credincioşi şi de alţi oameni de bine din parohie.

Pr. Ioniţă Apostolache