03.06.2019 – Resfințire și liturghie arhierească în Parohia Prigoria, județul Gorj

Sfintiri

În Duminica a VI-a după Paști, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit resfințirea bisericii cu hramul „Sf. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir”, din Parohia Prigoria. De asemenea, a slujit dumnezeiasca liturghie, alături de Pr. Protoiereu Iulian Mărgineanu și Pr. paroh Dobrițescu Petre, cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de întărire și învățătură, Părintele Mitropolit a vorbit mai întâi despre bucuria unei comunități parohiale de a participa la sfințirea locașului de cult. Cu toate că prin Biserică înțelegem și construcția văzută, totuși în sens duhovnicesc depășește cu mult această înțelegere. În Biserică suntem botezați, împărtășiți, spovediți și cununați, și în cele din urmă, tot Biserica se roagă pentru buna rânduire în lumea cea veșnică înaintea lui Dumnezeu: „Biserica reprezintă pentru noi inima care pulsează viață pentru toți credincioșii din localitate și din împrejurimi. În orice parte am merge și am privi, Biserica este aceea care ne veghează și ne înconjoară întotdeauna cu dragoste. Când suntem la vârstă fragedă și când suntem la vârsta adolescenței, apoi la bătrânețe, întotdeauna căutăm Biserica pentru că ea este Mama noastră și ea ne poartă de grijă în tot ceea ce facem”.

În cea de-a doua parte a predicii, ÎPS Dr. Irineu a realizat o exegeză asupra pericopei evanghelice, citită astăzi la Sf. Liturghie și care conține relatarea minunii vindecării unui orb din naștere. Dacă vindecarea este una minunată și prin puterea lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, credința orbului și efortul de a primi suferința nevederii ne sunt exemplare și nouă celor de astăzi care suntem botezați în Biserica lui Hristos. Îndemnul Înaltpreasfinției Sale a fost acela de a ne îndrepta mereu gândurile și viața către Dumnezeu, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, indiferent de greutățile și neputințele vieții noastre: „Întotdeauna, în durerea noastră, nu suntem singuri, ci Dumnezeu este cu noi. El nu ne părăsește pentru că El ne-a făcut. Și cum ne-am putea oare închipui o mamă care să își părăsească copilul atunci când este în durere și în suferință? Deci dacă noi știm să dăm daruri bune copiilor noștri, cu atât mai mult Dumnezeu este Dăruitorul cel bogat și milostiv, Cel ce împarte la fiecare fără părtinire și fără să țină cont de păcatele noastre”.

Dacă plata păcatului este moartea, plata virtuților este viața veșnică. În lupta noastră de despătimire, Biserica ne vine în ajutor cu puterea lui Dumnezeu. În Biserică ne spovedim și ne împărtășim de tot darul de sus. Însă trebuie să dorim lupta cea bună, care de cele mai multe ori necesită o voință puternică: „Cunoaștem din viața noastră că nu există niciun lucru desăvârșit fără de osteneală. Dacă vrem să învățăm carte, trebuie să muncim. Dacă vrem să ajungem oameni de cinste și corecți în societatea noastră, trebuie să ne străduim cu toate puterile noastre să înfrumusețăm și sufletul și trupul. Ca să devenim evlavioși și credincioși ai Bisericii, trebuie să luptăm cu patimile, cu păcatele, cu ispitele și cu gândurile rele”.

La sfârșit, ÎPS Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a mulțumit tuturor celor care s-au străduit să înfrumusețeze sfânta biserică din Parohia Prigoria și L-a rugat pe Bunul Dumnezeu să le răsplătească înzecit și însutit.

 

(Doru Marcu)