06.06.2019 – Eveniment academic la Facultatea de Teologie din Craiova: A fost lansat volumul I de Istorie Bisericească Universală

Fără categorie

Aula „Mitropolit Nestor Vornicescu” a Facultăţii de Teologie din Craiova a găzduit miercuri, 5 iunie, lansarea primului volum de Istorie Bisericească Universală, coordonat de pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniţă. Lucrarea, publicată la Editura Basilica a Patriarhiei Române, reuneşte mai multe studii de specialitate, constituind o contribuţie esenţială în teologia românească.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, Facultatea de Teologie din Craiova a avut bucuria găzduirii unui eveniment academic deosebit, lansarea primului volum de Istorie Bisericească Universală. Lucrarea de proporţii considerabile a fost coordonată de pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniţă, fiind realizată prin participarea tuturor cadrelor didactice titulare de IBU de la facultăţile de teologie din Patriarhia Română. Evenimentul a fost marcat prin prezenţa pr. prof. Viorel Ioniţă şi a pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.

În deschiderea evenimentului, pr. conf. univ. dr. Nicolae Răzvan Stan, decanul Facultăţii de Teologie din Craiova, a transmis un cuvânt de bun venit distinşilor oaspeţi. „Este o personalitate deosebită a teologiei noastre româneşti deoarece s-a ocupat şi cu coordonarea principalelor manuale, care au fost editate la nivelul patriarhiei române. Sunt multe lucrări pe care le-a coordonat. Este specialit în Sinodul VI Ecumenic. Cunoaştem cu toţii teza dumnealui de doctorat pe care o folosim în cercetările şi cursirile noastre. Manualul de IBU, prezentat aici şi coordonat de părintele profesor, vine cu un plus de informaţie, sintetizat şi prezentat într-o formă concisă şi atractivă”, a spus Decanul Facultăţii de Teologie din Craiova.

La rândul său, pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniţă a prezentat pe larg lucrarea publicată la Editura Basilica a Patriarhiei Române. „În primul rând mărturisesc că mă simt emoţionat să fiu prezent în facultatea dumneavoastră. Am fost şi sunt legat de toţi mitropoliţii din Cetatea Băniei. De aceea, vă mulţumesc pentru această invitaţie şi găzduire. Ceea ce doresc să precizez de la început este că am ţinut ca pr. prof. Constantin Pătuleanu să fie prezent la această lansare, nu numai pentru ceea ce-l leagă de această facultate, ci mai ales pentru că acest proiect a fost concretizat în perioada când sfinţia sa era consilier patriarhal la Sectorul Teologic Patriarhal. Atunci am întocmit un colectiv specializat şi am reuşit să ducem la bun sfârşit acest proiect. De asemenea, doresc să menţionez că iniţiativa de elaborare a acestei colecţii de «Tratate, manuale şi cursuri de teologie» îi aparţine Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de la care am primit responsabilitatea să le coordonez. Publicând aceste manuale, aceasta nu impietează cu nimic asupra responsabilităţii profesorilor titulari de a elabora cursuri, neintrând în conflict cu activitatea lor didactică. Aceste manuale sunt elaborate de colective de profesori de la mai multe facultăţi, rostul lor fiind acela de a oferi o bază teologică comună pentru toţi profesorii şi studenţii de la facultăţile de teologie din Patriahia Română”. De asemenea, pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu a vorbit despre necesitatea elaborării unui astfel de manual şi importanţa lui pentru teologia actuală.

La final, cei doi oaspeţi au fost primiţi de IPS Părinte Irineu şi au vizitat noul sediu al Facultăţii de Teologie din Craiova, din str. Brestei, nr. 24.

Pr. Ioniţă Apostolache