07.06.2019 – Slujire arhierească la Praznicul „Înălțarea Domnului” și la „Ziua Eroilor”

Evenimente

În ziua de 6 iunie 2019, Biserica Ortodoxă Română a sărbătorit praznicul împărătesc „Înălțarea Domnului”, dar și „Ziua Eroilor”. Pentru această aleasă zi, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a ales să liturghisească în biserica cu hramul „Înălțarea Domnului” din Craiova, cartierul Craiovița. Din soborul de preoți și diaconi a făcut parte și Pr. Protoiereu Nicolae Ion și Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Băjău. Tot în cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Gheorghe Smădoi a fost hirotonit preot pe seama parohiei „Sf. Ioan Sebastian” din Craiova.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit atât despre însemnătatea momentului înălțării cu trup la ceruri a Mântuitorului Iisus Hristos, dar și despre amintirea și pomenirea eroilor, care și-au jertfit viața pentru apărarea și libertatea poporului român.

Mai întâi, Înaltpreasfinția Sa a dorit să explice în limita rațională a cuvintelor omenești ce a însemnat înălțarea Domnului Hristos, care s-a petrecut la patruzeci de zile după Învierea Sa din morți. Din punct de vedere dogmatic, momentul înălțării reprezintă împăcarea omului cu Dumnezeu și așezarea firii umane, asumată de Hristos, în intimitatea Sfintei Treimi. În mod antinomic, credem că Fiul lui Dumnezeu S-a pogorât din ceruri, continuând să fie împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt: „Fiul lui Dumnezeu nu se desparte de Tatăl, așa cum nu se desparte lumina de soare. Nu am văzut niciodată soare fără rază de soare. Mântuitorul Hristos S-a înălțat de-a dreapta Tatălui cu firea noastră omenească. Acest lucru este foarte important în sărbătoarea de astăzi”. Dimensiunea cosmică a acestei înălțări este dată de faptul că și noi avem posibilitatea prin Hristos să ajungem în Împărăția lui Dumnezeu. „Mântuitorul Hristos ne-a arătat că și noi ne vom ridica la ceruri, pentru că nu putem rămâne fără de El, și unde este El, acolo este și turma Sa”.

Despre pomenirea eroilor neamului românesc, ÎPS Dr. Irineu a considerat că este gestul de recunoștință al urmașilor în cinstea celor care au luptat pentru ca noi să trăim într-o țară liberă. Dacă Hristos Domnul S-a jertfit pe cruce pentru neamul omenesc, eroii României s-au jertfit pentru viitorul acestei țări. Există astfel o legătură de sânge între cele două jertfe, care amândouă sunt rod al iubirii: „Așa cum Domnul și-a vărsat sângele pentru toată lumea și pentru toți oamenii, și jertfa eroilor noștri pentru neamul nostru și pentru fiecare dintre noi este una bineprimită în Împărăția lui Dumnezeu”.

La final, Părintele Mitropolit i-a îndemnat pe credincioșii parohiei craiovene să le fie mereu alături părinților slujitori și să fie mai departe mărturisitori ai adevărului creștin și ai iubirii lui Dumnezeu față de neamul omenesc.  

 

(Doru Marcu)