20.06.2019 – Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”- invitat la Seminarul Teologic din Craiova

Evenimente

În perioada 17-22 iunie 2019, Craiova găzduiește Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”, ajuns la ediția a VII-a. Evenimentul este organizat de către Academia Internațională „Mihai Eminescu”, în colaborare cu următorii parteneri instituționali: Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Local Craiova, Consiliul Județean Dolj, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Filarmonica Oltenia Craiova, Opera Română Craiova, Muzeul de Artă Craiova și Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în după amiaza zilei de 19 iunie, Seminarul Teologic a găzduit invitați din întreaga lume pentru a participa la un maraton poetic internațional.

Pentru această zi a festivalului, rolul de moderator și de traducător l-a avut autoarea Eveline Păuna. Deschiderea întâlnirii i-a aparținut domnului Prof. Univ. Dr. Ion Deaconescu, președintele Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”, care a accentuat importanța istorică a acestei prezențe a poeților din 40 de țări în curtea Seminarului din Craiova.  

Din partea Părintelui Mitropolit Irineu a vorbit Arhid. Prof. Dr. Pătularu Ionuț-Adrian, directorul Seminarului, cel care a transmis mesajul de felicitare și de binecuvântare pentru toți cei prezenți la acest moment festiv: „Suntem deosebiți de onorați de vizita domniilor voastre în vatra educațională a Seminarului Teologic „Sf. Grigorie Teologul”. În primul rând, vreau să vă transmit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Academician Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, pentru acest eveniment. Din motive binecuvântate, domnia Sa nu este în mijlocul nostru, însă se bucură de găzduirea unui asemenea eveniment cultural la Seminarul Teologic Ortodox”. De asemenea, pentru recunoaștere și activitate publicistică, părintele director Pătularu a primit Medalia „Mihai Eminescu” din partea Academiei Internaționale „Mihai Eminescu” și Diploma de Excelență a Festivalului de Poezie „Mihai Eminescu”, ediția a VII-a.   

Tot la acest eveniment, din partea Academiei Europene de Știință, Artă și Litere din Paris, domnul Lucian Dindirică, managerul bibliotecii județene „Alexandru și Aristia Aman”, a primit calitatea de membru titular al acestei instituții culturale.   

În continuare, invitații au avut ocazia de a asculta un repertoriu muzical în interpretarea Corului Facultății de Teologie din Craiova, dirijat de către Pr. Lect. Univ. Dr. Adrian Mazilița și Asist. Univ. Dr. Victor Șapcă.  

În a doua parte a întâlnirii, personalități marcante ale poeziei internaționale au urcat pe scenă pentru a recita versuri, creație proprie. Prezenți la acest eveniment, tinerii olimpici din cadrul Taberei de excelență „Science – Intelligence – Research”, organizată de către Arhiepiscopia Craiovei pentru elevii cu rezultate deosebite la învățătură din Mitropolia Olteniei, au avut șansa de a recita câteva poezii, fie creație proprie, fie creații ale unor poeți cunoscuți.  

Întâlnirea s-a încheiat într-o atmosferă de sărbătoare, dar și cu regretul unei despărțiri după un moment cultural deosebit.

 

(Doru Marcu)