01.07.2019 – Sfințire de biserică și liturghie arhierească în Parohia Valea Fântânilor din Protoieria Craiova Nord

Sfintiri

În duminica a II-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit dumnezeiasca liturghie în biserica cu hramurile „Sfânta Treime” și „Nașterea Maicii Domnului” din parohia Valea Fântânilor, Protoieria Craiova Nord. Bucuria a fost una specială datorită faptului că Părintele Mitropolit a sfințit cu această ocazie și biserica, la slujbă participând un sobor ales de preoți și diaconi, dar și numeroși credincioși. La Sfânta Liturghie s-a dat citire pericopei evanghelice de la Matei, capitolul 4, versetele 18-23, ce amintesc de momentul în care Mântuitorul Hristos îi cheamă la apostolat pe primii ucenici.  

Pentru efortul și râvna depuse la ridicarea și înfrumusețarea lăcașului de cult, s-au oferit din partea sfintei Arhiepiscopii a Craiovei gramate de mulțumire părintelui paroh Jan Laurențiu, domnului epitrop Iacob Constantin, precum și primarului comunei Braloștița.

            În cuvântul de învățătură, ÎPS Irineu a pus în inima credincioșilor necesitatea Bisericii, atât ca și construcție văzută, dar mai ales în înțelegerea de comunitate divino-umană. Biserica este pentru creștini punte între trecut și viitor, între vii și cei adormiți, dar și mijloc de comuniune între om și Dumnezeu prin Sfânta Liturghie, rugăciune și împărtășire cu Sfintele Taine. În Biserică, fiecare creștin este ucenic al lui Hristos, urmaș al sfinților Apostoli. Cu alte cuvinte, Apostolilor li s-a oferit cinstea de a fi păstori de oameni prin propovăduirea Adevărului și a dragostei lui Dumnezeu față creația Sa: „Trăirea noastră pe acest pământ este întotdeauna înconjurată de iubirea Bisericii și a învățăturii Mântuitorului Hristos. Dacă am primit această învățătură, avem datoria să o păstrăm cu multă atenție în sufletul nostru ca ea să nu fie înșelată de cel rău, căci mulți sunt cei care vin să ne fure credința și să propovăduiască altă învățătură rătăcită”.

            În continuare, ierarhul oltean a subliniat importanța rostirii rugăciunii Tatăl nostru, ca mijloc de pază lăsat nouă de Mântuitorul Iisus Hristos în fața ispitelor și a greutăților vieții. Apropierea omului de Dumnezeu se face așadar prin rugăciune, dar și prin spovedanie și împărtășanie, adică prin participarea activă și conștientă la viața Bisericii: „Venind în fiecare duminică și sărbătoare la biserică, noi ne curățim permanent și ne sfințim în același timp, iar cel rău nu poate să ne facă nimic vătămător pentru că prin venirea la biserică, Dumnezeu ne îmbracă într-o lumină cerească”.

            La finalul cuvântului de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a mulțumit tuturor acelora care s-au implicat în construirea sfintei bisericii, o astfel de jertfă fiind bineprimită în fața lui Dumnezeu și răsplătită prin liniște sufletească și împlinirea dorințelor.

 

(Doru Marcu)