10.07.2019 – Pelerinaj organizat de către Parohia Cernele II din Craiova

Evenimente

Enoriașii Parohiei ”Sf. Mc. Anastasia”- Cernele II din Protoieria Craiova Nord, împreună cu profesori și elevi ai Școlii Postliceale ”Sf. Ștefan” din Craiova, au participat sâmbătă, 8 iulie, la un pelerinaj la câteva biserici și mănăstiri din București și împrejurimile acestuia. Grupul a fost organizate de către Pr. Sebastian Cătălin Hogea, prin Centrul de Pelerinaje „Sf. Nicodim” al Arhiepiscopiei Craiovei.  

Astfel, au fost plecați genunchii în semn de smerenie și dragoste în biserica Mihai Vodă, ctitorie greu încercată a domnitorului Mihai Viteazul. Inima și ochii și-au dat mâna în mod natural, căci frumusețea și măreția duhovnicească a lăcașului de cult a fost copleșitoare. În fața icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, am rânduit mulțumirile și neputințele noastre, după vrednicia fiecăruia.

Am poposit apoi, pe colina Patriarhiei Române, unde ne-am întâlnit cu sfinții ocrotitori: Dimitrie Basarabov, Constantin și mama sa Elena, Nectarie Taumaturgul și am aprins o lumânare la mormintele celor patru patriarhi: Miron, Nicodim, Iustin și Teoctist. Și cum nu putea fi uitat vrednicul de pomenire, patriarhul Iustinian, ne-am deplasat spre Mănăstirea Radu Vodă, pentru a-i cinsti memoria și pentru a găsi alinare și vindecare în suferințele noastre, prin rugăciunile Sf. Ier. Nectarie și a Sf. Efrem cel Nou. Ne-am plecat inimile și rugăciunile preoților s-au așezat la locul cuvenit.

Următorul popas duhovnicesc a fost la Mănăstirea Cernica, unde în fața raclei Sf. Ier. Calinic, am citit  plini de emoție, acatistul sfântului, cerându-i ajutorul pentru a trece cu bine peste toate încercările.

Pe drumul de întoarcere, am poposit în micuța, gingașa și frumoasa biserică de la Drăgănescu, ce a fost pictată de preacuviosul părinte Arsenie Boca. În acest mic colț de Rai, am găsit doi tineri care înconjurați de familii și de prieteni, primeau prin rugăciunile părintelui paroh, binecuvântarea bunului Dumnezeu de a viețui împreună până la adânci bătrâneți. Am primit și noi acest moment ca pe un dar de la Dumnezeu pentru acest pelerinaj și pentru câteva momente, ne-am rugat ca tânăra familie să aibă parte de fericire și mântuire.

Edificatoare, în acest context menționat mai sus, sper să fie câteva din mărturiile celor prezenți:

„Eu mă simt foarte împlinită după ziua de astăzi, spiritual vorbind. A fost o zi minunată, încărcată de multă emoție” (Ileana Stănescu);

„Am venit în acest pelerinaj cu credința că ceea ce îmi doresc eu, atât pentru mine, cât și pentru cei dragi ai mei, se va împlini. În acest pelerinaj am avut ocazia să văd biserici pe care nu le- am mai vizitat până acum și am convingerea că vom fi mai buni, mai încrezători și că vom avea puterea să ne iubim mai mult aproapele”  (Ștefana Dulgheru).

„Pelerinajul de astăzi a constituit pentru mine, un prilej de apropiere mai mare de Dumnezeu. Am mers împreună prin locurile pe unde au trecut sfinții, pe unde, practic, s- a încărcat pământul românesc de sfințenie și curățenie. A fost minunat și aș dori să repet experiența de astăzi” (Savu Bubulică);

„După experința frumoasă de astăzi a acestui pelerinaj, sper ca la următoarele astfel de acțiuni, să ni se alăture cât mai mulți enoriași. Ne- am rugat pentru noi dar și pentru construcția bisericuței parohiei noastre, pe care sperăm să o avem gata cât mai repede cu putință”

(Monica Cojocaru)

(Pr. Sebastian Cătălin Hogea)