12.07.2019 – Cursurile de formare pentru cântăreţii bisericeşti din Mitropolia Olteniei, la final: Eveniment festiv la Seminarul Teologic din Craiova

Evenimente

Seminarul Teologic din Craiova a găzduit joi, 11 iulie, serbarea absolvenţilor cursurilor de cântăreţi bisericeşti, promoţia 2019. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi de Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Teleormanului.

Vreme de trei săptămâni, Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova a găzduit cursuri de formare pentru un număr de 70 de cântăreţi bisericeşti din Mitropolia Olteniei şi Episcopia Teleormanului. Astfel, cu binecuvântarea IPS Părinte Irineu, absolvenţii vor putea îndeplini formele legale unei viitoare angajară la strana parohiilor care i-a recomandat şi susţinut pentru această perioadă de formare. Înaintea susţinerii probelor de evaluare, cursanţii au prezentat, alături de profesorii coordonatori, un frumos program artistic, la care au luat parte: IPS Părinte Mitropolit Irineu, IPS Părinte Varsanufie, PS Părinte Nicodim şi PS Părinte Galaction, alături de părinţii consilieri şi protopopi din Arhiepiscopia Craiovei. Momentul artistic a însumat o selecţie de cântece bisericeşti, pricesne, cântece patriotice sau din folclorul tradiţional oltenesc, precum şi poezii religioase semnate de Sf. Ioan Hozevitul, Radu Gir sau Nichifor Crainic. Coordonarea întregului eveniment a fost asigurată în primul rând de profesorii de muzică, arhid. dr. Nicuşor Lăzărică şi prof. dr. Victor Şapcă, sprijiniţi de corpul didactic implicat în procesul de formare al cântăreţilor bisericeşti.

„Străuduiţi-vă să duceţi mai departe ethosul vieţii noastre bisericeşti!”

La finalul întâlnirii, IPS Părinte Mitropolit Irineu a subliniat, în cuvântul de binecuvântare, rolul cantorului în viaţa Bisericii, precum şi atribuţiile pe care trebuie să le împlinească şi să şi le asume în această slujire. „Este un adevărat inm de slavă adus lui Dumnezeu prin ceea ce aţi reuşit să împliniţi în această seară. Cântările, poeziile, toate au adus frumuseţe deosebită, înmănunchiată într-un imn minunat de preamărire a lui Dumnezeu. Ne aducem aminte de cuvintele psalmistului care spune în toată vremea: «Toată suflarea să-L laude pe Domnul». Pentru aceasta am considerat că sunt necesare aceste cursuri de asimilare pe care dumneavoastră le-aţi completat şi le-aţi desăvârşit aici, la Seminarul nostru Teologic „Sfântul Grigorie Teologul”, de lângă Mănăstirea „Sfântul Nicolae”. Prin urmare, sunteţi foarte importanţi în viaţa pastorală. De acum înainte primiţi un mandat şi o slujire în plus, de a fi dascăl în Biserică. Pe vremuri această treaptă era foarte bine conturată. Citeţul primea o hirotesie specială. Şi astăzi, când cineva este rânduit în treapta diaconiei, mai întâi este hirotesit citeţ. Străuduiţi-vă aşadar să duceţi mai departe ethosul vieţii noastre bisericeşti! Pe mulţi dintre cântăreţi îi ţinem minte, tocmai pentru faptul că erau modele la strană. Citeau Cazania şi cuvintele de învăţătură, şi noi le ascultam cu multă atenţie, le îndrăgeam şi plecam spre casă cu bucuria că am ascultat ceva important din această bogăţie a Bisericii noastre. Să nu uitaţi că dumneavoastră sunteţi cei care daţi tonul la cântare şi nu trebuie să fiţi singuri în biserică dintre cei care cântă. Să-i organizaţi şi pe cei care doresc să vă fie alături în această slujire şi să vă faceţi datoria atrăgându-i şi pe alţii la cântare, pentru că o parte din misiunea dumnavoastră se conturează şi se adânceşte în această direcţie”, a spus IPS Părinte Mitropolit.

Serbarea a continuat în cantina Seminarului, unde o parte din membrii Grupului Psaltic al Catedralei Mitropolitane din Craiova, conduşi de dr. Victor Şapcă, au intepretat un buchet de cântece populare.

Vineri, 12 iulie, absolvenţii cursurilor de formare în slujirea de cântăreţ bisericesc au susţinut probele de evaluare.

Cursurile de formare pentru cântăreţii bisericeşti sunt organizate de Arhiepiscopia Craiovei, cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Irineu, la un interval de doi ani. În urma stagiului de pregătire, fiecare absolvent primeşte o diplomă de absolvire, cu semnătura Părintelui Mitropolit, fiindu-i necesară ulterior la angajare.

Pr. Ioniţă Apostolache