În fiecare an, în ziua de 20 iulie, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sf. Proroc Ilie Tesviteanul, cel care a oprit cu cuvântul rugăciunii sale ploaia pe pământ vreme de aproape 3 ani și jumătate și cel care i-a înfruntat pe prooroci zeului Baal. În această zi de prăznuire, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a slujit sfânta și dumnezeiasca liturghie în biserica Mănăstirii închinată Sf. Proroc Ilie Tesviteanul, din județul Gorj. În cadrul sfintei slujbe, a avut loc hirotonia întru diacon a călugărului Nicolae, în vederea slujirii la altarul bisericii Schitului Poiana Pustnicului a Mănăstirii Lainici. Din soborul de preoți și diaconi, amintim pe părintele Exarh Stareț Arhim. Ioachim Pârvulescu și părintele Protoiereu Marian Mărăcine. Mănăstirea „Sf. Ilie Tesviteanul” are o obște de maici, maică stareță fiind Monahia Emanuela Vancea.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a subliniat râvna credinței Sf. Ilie, care s-a opus idolilor din vremea sa și care a făcut tot ce i-a stat în putință pentru îndreptarea poporului ales. Contextul istoric în care a trăit Sf. Ilie a fost unul destul de tulbure, cu un rege Ahab care se îndepărtase de la credința în Dumnezeu. „În asemenea momente, Sf. Ilie este apărătorul adevărului, apărătorul credinței. Nu a ținut cont că poate fi aruncat în temniță. Având focul credinței în sufletul său, el mergea împotriva tuturor și cuvântul său cu putere multă răsuna peste tot în ținutul regatului lui Ahab. Sf. Ilie a sacrificat totul. Nici nu a mai ținut cont de viața sa”. Dacă privim la situața de astăzi a credinței creștine, putem să vedem în viața Sf. Ilie un model demn de urmat, care a avut un ideal măreț, de a-l mărturisi pe Dumnezeu cel adevărat. Cu alte cuvinte, „a apăra credința este cel mai de preț lucru în viața noastră. A te lupta pentru un ideal este cel mai important lucru în lume mai ales dacă acest ideal este legat de mântuirea sufletului”.
În ceea ce privește atitudinea Sf. Ilie de a-L ruga pe Dumnezeu să oprească ploaia pe pământ, atât de necesară vieții umane, Înaltpreasfințitul Irineu a vorbit despre intenția prorocului de a atrage atenția, la modul palpabil, despre ce înseamnă îndepărtarea de la Dumnezeu cel adevărat și închinarea la zeități precum Baal, în fapt irealități imaginare sau idolești: „Sf. Ilie a dorit prin aceasta să atragă atenția că dacă Dumnezeu cel Atotputernic oprește ploaia pe pământ, totul se usucă și omul sfârșește odată cu lumea înconjurătoare. Cum știm, dacă apa lipsește, omul nu mai are mult de trăit”.
În ultima parte a predicii, ÎPS Irineu a vorbit celor prezenți despre importanța sufletului și despre mântuirea sa. Tot ceea ce trebuie omul să facă este să aibă preocuparea credinței adevărate, așa cum ne-a învățat Sf. Ilie, și ținta mântuirii: „Dacă ne uităm la noi, vedem că suntem trup și suflet deodată. Dumnezeu ne-a dat sufletul în legătură cu trupul. Trupește vorbind ne îngrijim de viața noastră mai mult decât de viața sufletului. Sufletul este acela care coordonează propria noastră persoană. Sufletul este acela care gândește, care raționează, care simte, care voiește. Prin suflet, trupul este pus în mișcare. Privind viața noastră, ne dăm seama cât de important este sufletul în existența noastră. Dacă ne ducem cu gândul la cei morți, vom constata că nu le lipsește decât sufletul. Așadar, sufletul este cel mai important în viața noastră” .
(Doru Marcu)