În perioada 19-28 august 2019, Arhiepiscopia Craiovei a organizat Cursurile preoțești pentru obținerea gradelor profesionale, desfășurate cadrul Seminarului Teologic „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova. Pentru această serie, s-au înscris aproximativ 100 de preoți din eparhiile sufragane Mitropoliei Olteniei, respectiv: Arhiepiscopia Craiovei, Arhiepiscopia Râmnicului, Episcopia Severinului și Strehaiei și Episcopia Slatinei și Romanaților. Cursurile au fost susținute de către profesorii de la Facultatea de Teologie din Craiova și s-au încheiat printr-un examen de evaluare a cunoștințelor dobândite.
În după-amiaza zilei de 27 august, pentru a marca finalizarea cursurilor, a avut loc o serbare festivă, unde preoții participanți au prezentat un program artistic-muzical, în prezența Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a Înaltpreasfințitului Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului și a Preasfințitului Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.
În cuvântul de felicitare și de întărire, Părintele Mitropolit Irineu a subliniat necesitatea formării și calificării preoților: „Întotdeauna cursurile preoțești au avut un loc aparte în viața noastră bisericească. După studiile universitare, preoții care au activat în viața de parohie, revin pentru a absolvi aceste cursuri clericale, cu scopul de a desăvârși cunoștințele teoretice și practice”.
În continuare, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre comuniune și despre unitate ca două valori definitorii pentru slujitorii altarului. Prin excelență, comuniunea se desăvârșește în Sfânta Liturghie și se continuă în viața pastoral-misionară a fiecărui preot în parohia încredințată: „Păstrăm credința în Mântuitorul Iisus Hristos prin comuniunea dintre noi. Niciodată comuniunea nu se dorește ca să fie păstrată numai pentru sine, în mod individualist, egoist. Cu cât mai mult împărtășești, cu atât mai mult sporești. A dărui este cel mai mare lucru pe care ni-l spune Sfânta Scriptură: Mai fericit este a da decât a lua. Comuniunea euharistică se desăvârșește în Sf. Liturghie. Nu există lucru mai înalt decât comuniunea. În această comuniune euharistică suntem cu toții frați, suntem cu toții apropiați și în același timp suntem cu toții irigați de aceeași putere a Dumnezeului nostru celui viu.”
În ceea ce privește unitatea, preoții sunt datori să fie aceeași mărturie a Duhului și a Sfintei Biserici. Aceste cursuri au și importanța de a ne pune în dialog prin care ajungem la unitatea dintre noi: „Această comuniune presupune unitatea. Numai în unitate noi putem să fim în comuniune. Dacă suntem risipiți și îndepărtați unii de alții, nu putem transmite aceste valori pe care le primim de la Dumnezeu. De aceea mărturisim în Crezul nostru unitatea Bisericii Una, Sfântă, Soborniceasă și Apostolică. Biserica este una atât prin întemeietorul ei, Mântuitorul Iisus Hristos, dar presupune și unitatea în tot corpul eclezial. Este foarte important să păstrăm această unitate a Duhului dintre noi. În unitatea aceasta a dragostei trebuie să mergem mai departe ca noi să arătăm că suntem cu adevărat ucenicii Mântuitorului Hristos”.
La final, ÎPS Irineu a mulțumit preoților care au dorit să participe la această ediție a cursurilor clericale și i-a îndemnat să continue activitatea de păstorire pe care și-au asumat-o prin Taina Preoției. Totodată, le-a urat mult succes în vederea susținerii examenelor de absolvire a cursurilor clericale, ce vor avea loc în ziua de 28 august.
(Doru Marcu)