30.08.2019 – IPS Părinte Mitropolit Irineu a liturghisit la hramul Mănăstirii Cămărăşeasca

Evenimente

Praznicul Sfântului Ioan Botezătorul a fost cinstit în chip deosebit la Mănăstirea Cămărăşeasca, în judeţul Gorj. Slujbele rânduite sărbătorii au început de miercuri seara cu Vecernia, Litia şi Privegherea. A doia zi, joi, 29 august, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, la Altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

            În cuvântul de învăţătură de la finele Sfintei Slujbe, Mitropolitul Olteniei a vorbit credincioşilor prezenţi despre seminficaţia duhovnicească a acestui mare praznic. „Sărbătoarea de astăzi este cu totul deosebită, având în vedere pe Sfântul Ioan Botezătorul, care are mai multe praznice în decursul anului bisericesc. Cinstim astfel: „Naşterea Sf. Ioan Botezptorul”, „Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul”, îl mai cintim pe 7 ianuarie, după Botezul Domnului, iar astăzi cinstim „Tăierea capului său”. Această sărbătoare are în conţinutul ei un lucru tragic. Sf. Ioan Botezătorul, pentru faptul că mustra pe Irod, pe Irodiada şi pe toţi care încălcau Legea lui Dumnezeu, a fost închis în temniţă, şi la un moment cu totul lumesc şi păcătos a fost decapitat. Acest moment esteconsemnat în calendarul nostru ca fiind o sărbătoare. Din punct de vedere omenesc această sărbătoare nu aduce mare bucurie, dar din punct de vedere duhovnicesc trecerea Sfântului Ioan Botezătorul din lumea aceasta este un lucru cu adevărat binecuvântat de Tatăl cel Ceresc. De fapt Sfântul Ioan Botezătorul, prin viaţa sa, ne-a arătat multe lucruri diferite de viaţa altor sfinţi şi implicit de viaţa noastră. S-a născut din părinţii Zaharia şi Elisabeta, la un moment cu totul şi cu totul neaşteptat, la bătrâneţea acestora. Zămislirea sa arată cu adevărat puterea lui Dumnezeu şi a rugăciunilor părinţilor săi”.

În continuare, IPS Părinte a arătată că „dacă Dumnezeu l-a ajutat pe Sfântul Ioan Botezătorul să trăiască în pustie cu miere din flori sălbatice şi cu lăcuste, de data aceasta Sfântul Ioan îşi încredinţează toată viaţa sa lui Dumnezeu. Acum Dumnezeu l-a primit în Împărăţia cea Cerească cu totul. Trecerea lui dincolo nu este un act de nedreptate, ci este o răsplată mai mult decât putem să ne imaginăm noi cu logica noastră. În momentul în care el se aduce jertfă lui Dumnezeu, ca un miel fără de glas înaintea călăilor, îşi pleacă capul, dându-şi viaţa cea pământească în schimbul celei veşnice”.

            La Sfânta Liturghie, IPS Părinte Mitropolit a hirotonit întru diacon pe tânărul Marius Vasile Zanea, pe seama Paraclisului „Sfântul Grigorie Teologul” din incinta Seminarului Teologic din Craiova.

 

Pr. Ioniţă Apostolache