02.09.2019 – Cea mai importantă întâlnire a tinerilor ortodocşi, în Cetatea Băniei: Săptămâna ITO, la Craiova

Evenimente

Săptămâna aceasta, în zilele de 5, 6, 7 şi 8 septembrie, Craiova găzduieşte cea mai importantă întâlnire a tinerilor ortodocşi din întreaga lume. ITO 2019, anul acesta la cea de a VI-a ediţie, vine în Arhiepiscopia Craiovei cu un mesaj puternic pentru cei aproximativ 3000 de participanţi: „Cu toţii suntem un Potir. Credinţă, nădejde şi dragoste”.

Ca în fiecare an, mii de tineri ortodocşi din întreaga lume se întrunesc pentru a lua parte la ITO, activitate şi eveniment de anvergură, iniţiată cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În Craiova pregătirile sunt pe ultima sută de metri. Sunt aşteptaţi aici, în Capitala Olteniei, aproximativ 3000 de tineri, precum şi numeroşi invitaţi care se vor implica în bunul mers al lucrurilor. Întreaga logistică a evenimentului a fost avizată şi supervizată de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, şi pusă în practică de o echipă coordonată de pr. consilier Bogdan Trifu.

Evenimente, activităţi, conferinţe, work-shopuri

ITO 2019 va începe prin deschiderea oficială, care va avea loc în data de 5 septembrie, în Piaţa Mihai Viteazul din centrul oraşului. După prezentarea delegaţiilor şi intonarea imnului ITO, vor fi transmise mesajele de întâmpinare: PF Părinte Patriarh Daniel, IPS Părinte Mitropolit Irineu, oficialităţile de stat şi locale. Va urma un frumos program artistic, din care vor face parte: Felicia Filip, Generaţia Folk, Grupul vocal-instrumental al Arhiepiscopiei Râmnicului şi, în calitate de invitat special, maestrul Tudor Gheorghe. Cea de doua zi a întâlnirii, vineri, 6 septembrie, va debuta cu activităţile pe grupuri. Tinerii vor fi găzduiţi de mai multe şcoli şi licee craiovene, unde vor fi pregătite work-shopurile, coordonate de mai mult preoţi şi profesori de religie din eparhie. Concluziile work-shopurilor vor fi sintetizate într-o prezentare generală, expusă în deschiderea conferinţei de la orele 16,00, de la sala polivalentă.

Conferinţa „Unitatea în Duh şi Adevăr. Credinţă, Nădejde, Dragoste”, programată în cea de a doua zi a ITO 2019, la Sala Polivalentă din Craiova (de la orele 16,00), se doreşte a fi un dar de suflet al IPS Părinte Mitropolit Irineu (care o va şi susţine) pentru tineretul ortodox. Întâlnirea va fi una cu totul deosebită, concentrată pe tema generală a „unităţii” de viaţă şi mărturisire în Biserica Ortodoxă, prin cele trei virtuţi teologice: credinţa, nădejdea şi dragostea.

            După conferinţă, tinerii vor pleca în procesiune de la Sala Polivalentă – Biserica „Sfântul Arhid. Ştefan”, Ciupercă, Catedrala Mitropolitană, Biserica Sf. Gheorghe Vechi, Universitatea din Craiova, Piața ”Mihai Viteazu”. Ziua se va încheia cu un concert de muzică populară, susţinut de Ansamblul „Maria Tănase”, în Piaţa „Mihai Viteazul”.

Cea de a treia zi ITO, sâmbătă, 7 septembrie, va fi marcată de vizitarea oraşului. Tinerii vor fi primiţi în prima parte a zilei în bisericile cetăţii, unde vor face împreună rugăciunile de dimineaţă. De la orele 12,00 este programată lansarea carte: „Preotul ortodox în veacul XXI. Schiţe pentru un portret” (Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”) Workshop: „Relaţiile dintre Grecia şi România(coord. Apostolos Patelakis). Sunt programate de asemenea ateliere de lucru, precum şi numeroase activităţi culturale în cetate. Ziua se va încheia cu un program artistic de muizică uşoară, susţinut de asemenea în Piaţa centrală a oraşului de îndrăgita artistă Paula Seling.

În ziua de duminică, 8 septembrie, delegaţiile de tineri vor merge la Mănăstirea Maglavit, unde va avea loc slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie Arhierească, săvârşită în sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. La final, flacăra ITO va fi predată tinerilor din Arhiepiscopia Timişoarei, gazda celei de a VII-a ediţii, din anul 2020.

Pr. Ioniţă Apostolache

 

Programul ITO:

Joi, 5 septembrie:

  • 12,00 – 17,00 – Primirea şi cazarea participanţilor
  • 15,00 – Expoziţie de fotografie – Mount Athos – Lingering between image & photographic gaze/

Muntele Athos – Pendulând între imagine şi reprezentare fotografi

(holul Universităţii din Craiova)

  • 18,00 – Deschiderea oficială ITO 2019 (Piaţa „Mihai Viteazu”):

 Desfăşurător:

o Prezentarea delegaţiilor

o Cuvânt de bun venit din partea organizatorilor

o Luări de cuvânt: IPS Părinte Mitropolit Irineu, PF Părinte Patriarh Daniel,

Victor Opaschi – Secretar de Stat, Ion Prioteasa – Preşedintele Consiliului Judeţean

Dolj, Mihail Genoiu – Primarul Municipiului Craiova

o Momente artistice, artişti şi grupuri

o Imnul ITO

Vineri, 6 septembrie:ptembrie 2019

  • 8,00 – Micul dejun
  • 9,00 – Rugăciunea de dimineaţă
  • 10,00 – Workshop-uri în şcoli
  • 12,30 – Prânzul
  • 14,00 – Timp liber (Vizitarea centrului Craiovei)
  • 16,00 – Conferinţa: „Unitatea în Duh şi Adevăr. Credinţă, Nădejde, Dragoste” (la Sala Polivalentă din Craiova, susţinută de IPS Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei)
  • 18,00 – Cină
  • 19,00 – Procesiunea „Credinţă, Nădejde, Dragoste” (Sala Polivalentă – Biserica „Sfântul Arhid. Ştefan”, Ciupercă, Catedrala Mitropolitană, Biserica Sf. Gheorghe Vechi, Universitatea din Craiova, Piața ”Mihai Viteazu”);
  • 20,30 – Concert de muzică populară (în Piaţa „Mihai Viteazu”)

Sâmbătă, 7 septembrie

  • 8,00 – Micul dejun
  • 10,00 – Rugăciunea de dimineaţă (biserici)
  • 12,00 – Lansare carte: Preotul ortodox în veacul XXI. Schiţe pentru un portret (Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”) Workshop: Relaţiile dintre Grecia şi România (coord. Apostolos Patelakis)
  • 12,30 – Prânzul
  • 14,00 – Ateliere/Expoziţii/Program la dispoziția participanților
  • 19,00 – Cina
  • 20,00 – Concert de muzică ușoară în Piaţa „Mihai Viteazu”

Duminică, 8 septembrie:inică, 8 septembrie 2019

  • 7,00 – Deplasare cu autocarele pe ruta Craiova-Maglavit
  • 8,00 – Slujba de sfinţire a Bisericii Mănăstirii Maglavit
  • 9,00 – Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie
  • 12,00 – Încheierea Evenimentului şi predarea ştafetei delegaţiei Sfintei Arhiepiscopii a Timişoarei