Festivitatea de deschidere a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO) 2019 a fost o sărbătoare a celor peste 3000 de tineri participanți din toată țara și din Biserici Ortodoxe surori. Ceremonia de deschidere din seara de joi, 5 septembrie 2019, a avut loc în Piața „Mihai Viteazul”, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a unor ierarhi din țară și din străinătate, precum și a unor oficialități centrale și locale. Festivitatea a fost prezentată de Aurelian Temișan și Manuela Hărăbor.
Deschiderea oficială a ITO 2019 a avut loc în data de 5 septembrie 2019, în Piața „Mihai Viteazul” din centrul orașului. După prezentarea delegațiilor, intonarea imnului ITO și săvârșirea slujbei de Te Deum, au fost transmise mesaje de întâmpinare de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, și Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru culte, precum de oficialitățile centrale și locale, care au adresat cuvinte de salut celor peste 3000 de tineri.
La începutul festivității de deschidere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul de binecuvântare a tinerilor participanți la Craiova, intitulat „Tinerii sunt binecuvântare și bucurie pentru popor”.
În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a rostit un cuvânt de bun venit pentru tinerii participanţi la ITO 2019. „Întâlnirea tinerilor ortodocși de anul acesta stă sub semnul exercițiului de dialog, înainte de toate, între cei care participă la ea. Primul rol al acestui dialog este ca fiecare să se deschidă la noutate, ca să se modifice propria opinie grație a ceea ce ascultă de la alții. Este important pentru noi ca în acest dialog să ne simțim liberi, să primim și să înțelegem pe alții. Să ne schimbăm convingerile și pozițiile noastre, să dovedim maturitate umană și spirituală. Din acest punct de vedere, întâlnirea dumneavoastră trebuie să fie un exercițiu de sinceritate în vorbire și deschidere la ascultare, ambele valori fiind fundamentale pentru ca adunarea noastră să fie marcată de discernământ. Discernământul este o atitudine interioară, ce se înrădăcinează într-un act de credință și de convingere că Dumnezeu lucrează în lumea noastră, în evenimentele vieții, în persoanele pe care le întâlnim și care ne vorbesc. Suntem aici pentru a ne pune în ascultarea a ceea ce Duhul Sfânt ne învață, cu modalități și direcții adesea imprevizibile”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.
De asemenea, au urmat mesajele autorităților de stat și locale. Domnul Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru culte, a rostit un cuvânt în care a evidențiat importanța acestei întâlniri a tinerilor ortodocși. „Evenimentul acesta le permite participanţilor să descopere, odată cu dimensiunea universală a credinţei pe care o împărtăşesc cu toţii, particularităţile locale ale îndelungatei tradiţii creştine a Olteniei, asupra căreia atrage atenţia şi imnul Întâlnirii de anul acesta. Stau mărturie pentru aceasta minunatele biserici şi mănăstiri care împodobesc întreg ţinutul Olteniei, cetatea Băniei, ca şi sinteza dintre tradiţie şi modernitate. Am, de asemenea, convingerea că astfel de întâlniri, iniţiative ale Bisericii în calitatea sa de parte integrantă a societăţii civile, bazate pe voluntariatul tineretului, reprezintă adevărate exerciţii de civism. Organizate de tineri şi pentru tineri, aceste evenimente sunt experiențe ale solidarităţii, ale bucuriei şi idealurilor împărtăşite”, a spus Victor Opaschi.
Au urmat programe artistice, pe scenă urcând Felicia Filip, Generația Folk, Grupul vocal-instrumental al Arhiepiscopiei Râmnicului și, în calitate de invitat special, maestrul Tudor Gheorghe. Organizatorii ITO 2019 s-au străduit să facă din această festivitate un spectacol care să aducă bucurie, entuziasm și emoții celor aflați în Piața „Mihai Viteazul” din centrul orașului, astfel încât, orașul a fost animat de cântecele populare și patriotice cântate de tineri, precum și de dansurile tradițonale.
Sursa: ziarullumina.ro