07.09.2019 – Bucuria mărturisirii Ortodoxiei pe străzile Craiovei

Evenimente

Sala Polivalentă din Craiova a găzduit vineri, în cea de-a doua zi a ITO 2019, conferința „Pelerini într-o lume atee”, susținută de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, un dar al ierarhului pentru tinerii ortodocși prezenți în aceste zile în cetatea Băniei. După conferință, tinerii și delegațiile au participat la Procesiunea „Credinţă, Nădejde, Dragoste”, urmată de un concert de muzică populară susţinut de Ansamblul „Maria Tănase” în Piaţa „Mihai Viteazul” din centrul orașului.

Cea de-a doua zi a întâlnirii, vineri, 6 septembrie, a debutat cu activităţile pe grupuri. După ce au participat la dezbaterile și workshopurile din prima parte a zilei, coordonate de mai mulți preoţi şi profesori de religie din eparhie, unde s-au cunoscut mai bine, au legat noi prietenii și au vorbit despre aspirațiile lor în cadrul Bisericii, tinerii au umplut Sala Polivalentă din Craiova, care a găzduit conferința „Pelerini într-o lume atee”, susținută de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

Concluziile workshopurilor și a dialogurilor din prima parte a zilei au fost sintetizate într-o prezentare generală, expusă în deschiderea conferinţei de către pr. Ioniță Apostolache.

În prelegerea sa, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Craiovei, le-a vorbit tinerilor despre anumite pericole ale vieții contemporane și le-a oferit sfaturi de folos și spre urcuș duhovnicesc. „Omul este față în față cu sinele său. El este înaintea propriei sale identități. Pe de o parte, este sedus de lumea înconjurătoare. Omul caută să se apere de diferitele sirene ale vieții, viața economică, în primul rând. Apoi, o viață politică, viață socială sau o viață care este mediatizată exagerat. Ce să facă în asemenea circumstanțe, când din toate părțile este asaltat de această seducție? În acest noian de întrebări, omul este pus față în față să trăiască uneori fără ideal și fără să-și pună problema ultimă a vieții. Fiecare dintre noi avem un ideal, avem ceva creionat în mintea noastră încă din fragedă copilărie. Uneori, alegerea aceasta contemporană are în vedere o critică a creștinismului. Sunt oameni care critică creștinismul nostru ortodox, pornind de la faptul că avem o credință învechită, că ne aflăm în viața unui religios de altă structură. Așadar, iată cum ajungem la aceste probleme ale vieții, unde alții se luptă să ne dezrădăcineze de credința noastră ca și cum aceasta nu ar avea nimic de spus astăzi”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.

La finalul conferinței, Înaltpreasfințitul Irineu le-a răspunsul tinerilor la întrebările adresate.

Procesiunea „Credinţă, Nădejde, Dragoste”

După conferință, tinerii și delegațiile au participat la Procesiunea „Credinţă, Nădejde, Dragoste”. Traseul acesteia a fost de la Sala Polivalentă – Biserica „Sfântul Arhid. Ştefan”, Ciupercă, Catedrala Mitropolitană, Biserica “Sf. Gheorghe Vechi”, Universitatea din Craiova, până la Piața „Mihai Viteazul”.

Pe parcursul procesiunii, tinerii au purtat steagurile eparhiilor și țărilor reprezentate, au cântat pricesne, imnuri patriotice și religioase, cântece specifice zonei și țărilor din care provin, iar craiovenii i-au întâmpinat atât pe stradă, cât și de la balcoanele locuințelor cu aplauze și felicitări.

În fața Catedralei mitropolitane din Craiova tinerii au rostit împreună rugăciunile începătoare și au continuat traseul.

A doua zi din programul ITO 2019 s-a încheiat cu un concert de muzică populară, susţinut de Ansamblul „Maria Tănase” în Piaţa „Mihai Viteazul”, iar tinerii au animat din nou centrul istoric al orașului prin dans, cântec și voie bună.

Sursa: ziarullumina.ro