09.09.2019 – Eveniment istoric la Mănăstirea Maglavit, în judeţul Dolj: Peste 4000 de tineri în rugăciune

Evenimente

ITO 2019 s-a încheiat duminică, 8 septembrie, la Mănăstirea Maglavit, unde a avut loc şi sfinţirea Bisericii cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului” şi „Izvorul Tămăduirii”. Aici, după Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, tinerii din Arhiepiscopia Craiovei au predat torţa ITO către tinerii din Arhiepiscopia Timişoarei, gazdă pentru cea de a de a VII-a ediţie a evenimentului, în anul 2020.

După trei zile intense de activităţi în Cetatea Băniei, cei peste 4000 de tineri participanţi la ITO 2019 şi-au îndreptat paşii spre Mănăstirea Maglavit, pentru a lua parte la un eveniment istoric pentru Biserica din Oltenia, anume sfinţirea Bisericii închinată Maicii Domnului. Locaşul de închinare împărtăşeşte în actualitate o mărturie vie a biruinţei credinţei ortodoxe asupra prigoanei comuniste. Locul a fost închis mai bine de o jumătate de secol, dar candela credinţei, nădejdii şi dragostei adevărate nu s-a stins. Aşa se face că în această binecuvântată zi a Praznicului Naşterii Maicii Domnului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, s-a rânduit să se împlinească slujba de sfinţire a bisericii, tocmai pentru a se adăuga bucuriei împlinite a ITO 2019.

            La primele ore ale dimineţii s-au săvârşit după rânduială slujba de târnosire a Bisericii cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului” şi „Izvorul Tămăduirii”, urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Slujba Euharistică a fost săvârşită pe o esplanadă, amenajată în faţa sfântului locaş, astfel încât, pe toată durata ei, toţi tinerii participanţi la ITO 2019, precum şi credincioşii prezenţi, au putut trece prin Sfântul Altar pentru a primi binecuvântare. Impresionantul sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, a fost condus de IPS Părinte Mitropolit Irineu. Amintim de asemenea prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a Înaltpreasfinţitului Părinte Daniel, Mitropolitul Vidinului, IPS Părinte Gheorgheos de Kitros, Mitropolit de Katerini, din Grecia, IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, PS Părinte Galaction, Episcopul Teleormanului, PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Părinte Sebastian, Episcopul Slatineri şi Romanaţilor, PS Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Părintre Ignatie, Episcopulo Huşilor, precum şi alăţi arhierei invitaţi la ITO 2019.

„Maica Domnului este modelul de frumusețe prin excelență”

După citirea Sfintei Evanghelii, PS Părinte Ignatie a adresat tinerilor un cuvânt de învăţătură, prin care a prezentat-o pe Maica Domnului ca desăvârşit model de frumuseţe duhovnicească. „Maica Domnului este modelul de frumusețe prin excelență. De ce? În viața Maicii Domnului vedem atâta așezare, atâta liniște. Nu este nimic strident. Nu iese nimic în evidență. Viața Maicii Domnului este una care s-a consumat în deplină smerenie, la umbra lui Hristos … Prin viața Ei, prin frumusețea Ei mai ales lăuntrică, interioară, prin curăție și dragoste față de Hristos trupul Ei a devenit ca o biserică în care Dumnezeu a liturghisit cu voia Sa”.

„Și acum bucuria mea este să simt că inimile voastre bat de iubire față de Mântuitorul Iisus Hristos”

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Irineu s-a adresat tinerilor prezenţi la ITO 2019, mulţumindu-se pentru darul pe care l-au făcut Bisericii din Oltenia în decursul acestor zile. „Astăzi, Biserica are nevoie de noi pentru a fi pe deplin ea înseși. Ca Biserică, voi sunteți Trupul Domnului Înviat prezent în lume. Vă rog să vă amintiți mereu că sunteți membre ale Bisericii noastre Ortodoxe. Sunteți legați unii cu alții și singuri nu veți supraviețui. Aveți nevoie unii de alții pentru a marca într-adevăr diferența într-o lume tot mai tentată de diviziuni. Într-o lume în care sunt tot mai mult certuri și dispute voi trebuie să fiți mesajul de unitate, de pace și unitate. Numai mergând împreună cu Mântuitorul Hristos vom fi cu adevărat puternici și capabili să ducem lumina în nopțile din această lume! Vă rog nu ignorați glasul lui Dumnezeu care vă cheamă să vă ridicați și să urmați căile pe care El le-a pregătit pentru noi. Ca și Preasfânta Fecioară Maria și împreună cu ea, fiți în fiecare zi purtători ai bucuriei sale și ai iubirii sale. Fiți următori fericitului Petrache care s-a ridicat degrabă de îndată ce l-a chemat Domnul să vestească mesajul primit de la El pentru frații și surorile sale. Ați pornit la drum și ați venit la această întâlnire în Oltenia. Și acum bucuria mea este să simt că inimile voastre bat de iubire față de Mântuitorul Iisus Hristos, ca acelea a Preasfintei Fecioare  Maria, a Sfântului Petru, a Sfântului Ioan și a dreptcredinciosului Petrache Lupu. Vă îndemn să alergați spre Mântuitorul Hristos, nu vă mulțumiți cu pasul lent al celui care se așează la coadă la sfârșitul rândului. Este nevoie de curajul de a face un pas înainte, un salt îndrăzneț și cutezător pentru a dobândi Împărăția lui Dumnezeu și a vă angaja pentru o umanitate mai fraternă, mai bună, mai fericită. Când veți avea acest curaj Duhul Sfânt vă va stimula în această alergare înainte. Biserica are nevoie de elanul și credința dumneavoastră”, a spus IPS Părinte Mitropolit.

La finele Slujbei Euharistice, IPS Părinte Mitropolit Irineu a hirotosit întru iconom-stavrofor pe monahia Maria Mărgineanu, stareţa Mănăstirii Maglavit. De asemenea, în semn de mulţumire şi apreciere pentru promovarea valorilor Bisericii Ortodoxe prin cântec şi poezie, maestrul Tudor Gheorghe a primit Ordinul „Crucea Sfântului Nicodim”, cea mai înaltă distincţie bisericească pentru mireni în Mitropolia Olteniei. Au mai fost acordate de asemenea gramate arhiereşti de mulţumire persoanelor de bine care au ostenit la ridicarea şi înfrumuseţarea cinstitului aşezământ monahal de la Maglavit.

            Evenimentul s-a încheiat cu predarea torţei ITO către Mitropolia Banatului, reprezentată la Maglavit de IPS Părinte Ioan Selejan.

 

Pr. Ioniţă Apostolache