Sfințire de biserică și liturghie arhierească în Parohia Turburea, din Protoieria Târgu Cărbunești

Sfintiri

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, la data de 15 septembrie 2019, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Soborul Sf. Proroc Ioan Botezătorul”, urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în Parohia Turburea, din Protoieria Târgu Cărbunești.

În cuvântul de mulțumire și de întărire în credință, Părintele Mitropolit Irineu și-a adus aminte de momentul punerii pietrei de temelia a acestui locaș și de dorința credincioșilor din această parte a localității Turburea de a avea loc de închinare permanent. De asemenea, a remarcat că ridicarea bisericii s-a făcut într-un timp relativ scurt, ceea ce întărește credința că Dumnezeu ne ajută atunci când avem intenții și gânduri sănătoase.  

În ceea ce privește centralitatea unei biserici în mijlocul unei comunități, ÎPS Dr. Irineu a vorbit despre cât de importantă este biserica ca spațiu de închinare în viața unui om, începând de la primirea botezului, la evenimentul nunții, la săvârșirea Sfintei Liturghii, dar și la momentul trecerii la cele veșnice când primim ultima binecuvântare înainte de a fi așezați în cimitir: „Biserica, în viața noastră, este inima noastră. Așa cum pentru trupul nostru avem nevoie de inimă pentru a trimite sânge în toate mădularele noastre și fără de inimă nimeni nu poate trăi, așa nici noi nu putem trăi fără de Biserică. Biserica este aceea care pulsează sfințenia în toți credincioșii ei. Biserica este mama care poartă de grijă totdeauna de fiecare în parte ca toți să se bucure atunci când ea îi primește în sfânt locașul său”.

Referitor la pericopa evanghelică, intitulată Luarea Crucii și urmarea lui Hristos, Părintele Mitropolit ne-a îndemnat să ascultăm cuvântul Evangheliei și să mergem după Mântuitorul Iisus Hristos, Cel care este Calea, Adevărul și Viața: „În lumea aceasta avem posibilitatea, prin libertatea noastră, să mergem după Dumnezeu sau să nu mergem după Dumnezeu. Cel care alege să nu meargă după Dumnezeu riscă viața însăși, pierde totul. În libertate, omul poaste să alegă orice, dar dacă a ales răul el este responsabil atât în lumea aceasta cât și în viața veșnică”.

La final, în semn de prețuire pentru implicarea ridicării sfântului locaș, domnul Ion Bârcă, primarul comunei Turburea, a primit o gramată de mulțumire. De asemenea, s-a dat gramată de mulțumire și pentru Consiliul Local al Primăriei Turburea.

 

(Doru Marcu)