Resfințire de biserică și liturghie arhierească în Parohia Frătești din Protoieria Târgu-Jiu Nord

Sfintiri

 

În Duminica a XVIII-a după Rusalii, în ziua de 22 septembrie 2019, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Frătești și Sfânta Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Sfântul locaș a fost restaurat între anii 2018-2019 prin strădania cucernicului preot paroh Huidu Andrei, care a primit rangul de iconom stavrofor, dar și cu ajutorul Consiliului Local al Primăriei Lelești și al enoriașilor din parohie. În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Daniel Vopsitoru a fost hirotonit preot pe seama parohiei Valea Fântânilor, din Protoieria Craiova Nord.

La finalul sfintelor slujbe de resfințire și de liturghisire, Înaltpreasfinția Sa a ținut un cuvânt de întărire. În primă parte a subliniat că lucrarea de înfrumusețare a unei biserici se face doar cu ajutorul bunului Dumnezeu și cu osârdia oamenilor. Sfințirea sau resfințirea bisericii trebuie trăită ca un moment de sărbătoare și de încununare a unui efort comun al credincioșilor dintr-o comunitate parohială: „Astăzi vedem atâția fii și fiice ai acestui sat și localități care participă la resfințirea acestei biserici. Mulțumirea noastră adusă lui Dumnezeu se împărtășește și celor care au lucrat pentru înfrumusețarea acesteia. Dumnezeu răsplătește întotdeauna cu multă dărnicie și cu multe daruri pe cei care se ostenesc pentru zidirea și înfrumusețarea sfintelor biserici. Biserica trebuie să reprezinte pentru noi centrul nostru de viață”.

În a doua parte a predicii, Părintele Mitropolit a explicat conținutul pericopei evanghelice cunoscută sub numele de pescuirea minunată, relatată de Sfântul Evanghelist Luca, în capitolul 5, versetele 1-11. În această pericopă regăsim relatate două pescuiri minunate, una de pești și una de oameni. Mântuitorul Hristos le spune pescarilor să arunce mreaja și au prins în chip minunat mulțime de pești, dar tot Mântuitorul Hristos i-a pescuit la apostolie pe acești oameni minunați. De remarcat este faptul că Mântuitorul Hristos vorbea cu putere multă și era ascultat de cei din jurul Său: „Cuvântul lui Dumnezeu este cu totul deosebit de cuvântul omenesc. Cuvântul omenesc are putere, atenționează și raționează, colaborează cu cei din jurul nostru. Prin graiul omenesc putem comunica. În schimb, Mântuitorul Hristos vorbește ca Dumnezeu și se adresează sufletelor ascultătorilor. Cuvintele Sale sunt ziditoare și folositoare. Cuvântul lui Dumnezeu este viață. El este Acela care a spus Să fie lumină și a fost lumină. El este Acela care a poruncit pământului să scoată roade și pământul a ascultat.El este Acela care a suflat asupra lui Adam și acela a devenit suflet viu. Hristos Domnul vorbește cu grai omenesc, dar cu înțelepciune dumnezeiască”.

La final, ÎPS Irineu a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în lucrările de înfrumusețare ale sfintei biserici și a îndemnat la bună colaborare în acțiunile viitoare, atât administrative cât și pastorale ale acestei parohii.

(Doru Marcu)