Sâmbătă, 21 septembrie 2019, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de resfințire a bisericii cu hramurile „Sf. Apostoli Petru și Pavel” și „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Horezu-Poenari, precum și Sfânta Liturghie, alături de un ales sobor de preoți și diaconi.
Lucrările de restaurare ale sfintei biserici au început în anul 2005 și au fost finalizate în anul 2019, prin restaurarea picturii, cu ajutorul Consiliului Local al Primăriei Valea Stanciului, din județul Dolj, reprezentat de către domnul primar Gîngioveanu Ionel Ovidiu. Lucrările au fost realizate sub coordonarea părintelui paroh Baciu Ștefan, ridicat la rangul de iconom.
În predica de mulțumire și de întărire în credință, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre zidirea și sfințire unei biserici ca act de credință și de mărturisire. Cei care iubesc pe Dumnezeu sunt sensibili și la ajutorarea înfrumusețării bisericii, primind binecuvântarea lui Dumnezeu: „Sărbătoarea și ziua de astăzi este o încununare a activității dumneavoastră de multă vreme. Este o dorință a strămoșilor de a avea o biserică frumoasă. Alături de noi sunt sfinții și bunii noștri înaintași, care au zidit biserica aceasta și ne-au lăsat-o moștenire pentru a o duce mai departe și să o lăsăm copiilor noștri”.
În continuare, constatând nevoia de a înțelege centralitatea bisericii ca loc sfânt al prezenței lui Dumnezeu, ÎPS Irineu a reiterat actele mântuitoare la care luăm parte în biserica lui Hristos. Viața creștinului trebuie să se desfășoare în coordonatele bisericii pentru a ajunge în Împărăția lui Dumnezeu: „În biserică venim întotdeauna. În biserică ne aflăm locul nostru și aici venim la Tatăl cel ceresc pentru a primi tot ce avem nevoie în viața noastră. Părinții noștri ne aduc la biserică, alături de nașii noștri, când suntem botezați. Aici primim haina albă a botezului și înfierea Tatălui ceresc, când primim un înger păzitor. Tot în biserică venim să ne spovedim și să ne împărtășim pentru că singura casă unde avem întâlnire cu Dumnezeu este sfânta biserică”.
În ultima parte a predicii, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să aibă grijă de grijă de sufletele lor, așa cum ne învață Sfânta Biserică. Un gest important al omului apropiat de Dumnezeu este acela de a se afla în biserică atunci când clopotul bate pentru sfintele slujbe: „Înaintașii noștri ne-au ridicat biserica pentru a veni să ne rugăm, pentru a-i pomeni pe toți cei dragi ai noștri la Sfânta Liturghie. Evident, nu putem face aceste lucruri stând acasă, pe câmp sau la târguri, ci duminica și la sărbători să mergem negreșit la biserică. Trebuie să avem în vedere că toți avem nevoie de biserică”.
(Doru Marcu)