27.09.2019 – Şcoala Doctorală de Teologie „Sfântul Nicodim” din Craiova are un nou coordonator

Evenimente

Şcoala Doctorală „Sfântul Nicodim” din cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova a dobândit de săptămâna trecută un nou membru. Pr. conf. univ. dr. Adrian Boldişor, titularul catedrei de Istoria Religiilor, a promovat examenul de abilitare pentru conducere de doctorat. Din comisia de evaluare, condusă de Înatpreasfinţitul Dr. Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a făcut parte pr. prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, din Partea Facultăţii de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, şi pr. prof. univ. dr. Ioan Emil Jurcan, din partea Facultăţii de Teologie din Alba Iulia.

            În prima parte a întâlnirii, pr. conf. dr. Adrian Boldişor a prezentat teza de abilitare cu titlul „Istoria şi filosofia religiilor în dialogul intercultural, intercreştin şi interreligios”, în care a cuprins principalele coordonate ale cercetării întreprinse până în prezent, publicaţiile, precum şi proiectele de cercetare viitoare. „Teza pe care o prezint este centrată pe ideea de dialog. Aceasta este partea integrată a tradiţiei creştine şi porneşte de la realitatea după care oamenii sunt persoane unice, create de Dumnezeu distincte, şi totuşi, fiecare în parte după acelaşi chip al Său, tinzând spre asemănarea cu El. Ca fiinţe dialogice, ei sunt firesc într-un continuu dialog, atât cu Dumnezeu, Creatorul lor, cât şi între ei”, a menţionat pr. conf. dr. Adrian Boldişor.

            În cadrul luărilor de cuvânt, IPS Părinte Mitropolit Irineu a menţionat că „este un program bine conturat şi ambiţios, pentru care trebuie multă putere şi forţă. Suntem însă încrezători că veţi putea duce toate acestea mai departe. Istoria Religiilor este o disciplină care s-a evidenţiat prin reputaţi specialişti, amintind aici pe Mircea Eliade, Ioan Petru Culianu, Emilian Vasilescu sau Remus Rus. Este o disciplină comparativă prin care putem scoate în evidenţă ceea ce avem mai bun şi mai strălucit în învăţătura noastră creştină”, a spus IPS Părinte Mitropolit.

            La final, membrii comisiei de evaluare au apreciat pozitiv şi în unanimitate activitatea şi propunerile de cercetare ale candidatului, confirmându-i intrearea în ca profesor coordonator de doctorat în Şcoala „Sfântul Nicodim” din cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova.

 

Pr. Ioniţă Apostolache