08.10.2019 – Praznicul Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah în Cetatea Băniei: Bucurii duhovniceşti la Catedrala Mitropolitană din Craiova

Evenimente

Zeci de credincioşi craioveni au venit la rugăciune, în ziua de luni 7 octombrie, pentru a aduce cinstire Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah în Catedrala Mitropolitană „Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir din Craiova”. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, şi de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

Praznicul Sfinţilor Serghie şi Vah are de fiecare dată o semnificaţie aparte pentru credincioşii din Cetatea Băniei, marcând deopotrivă începutul anului universitar pentru studenţii Facultăţii de Teologie. Ca în fiecare an, bucuria celor prezenţi la rugăciune a fost plinită de frumuseţea Sfintei Liturghii Arhiereşti, săvârşite în Catedrala Mitropolitană, locul în care sunt adăpostite moaşte celor doi megalo-martiri.

            Astfel, după ce duminică seară s-a săvârşit slujba Vecerniei, unită cu Litia şi Privegherea, luni, 7 octombrie, la primele ore ale dimineţii, a fost rânduit spre citire Acatistul Sfinţilor Serghie şi Vah. După slujba acatist a urmat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită de IPS Părinte Mitropolit Irineu şi de PS Părinte Nicodim, înconjuraţi de soborul părinţilor profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova.

            După Sfânta Liturghie, părintele arhim. Vladimir Dărângă, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane, a evidenţiat faptul că s-au împlinit 70 de ani de la aducerea moaştelor sfinţilor Nifon, Tatiana, Serghie şi Vah în Cetatea Băniei. Părintele eclesiarh a subliniat totodată că tot în această binecuvântată zi, IPS Părinte Mitropolit împlineşte 28 de ani de arhierie. Cu acest prilej, din partea întregului sobor de preoţi şi diaconi, slujitori la Catedrala Chiriarhală din Craiova, arhim. Vladimir a dăruit Părintelui Mitropolit un buchet de flori.

În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Irineu a evidenţiat viaţa şi lucrarea minunată a muceniciei celor doi sfinţi, mărturisitori ai Domnului în primele veacuri creştine. „Sfinţii sunt totdeauna rugători înaintea lui Dumnezeu pentru noi. Sfântul Ioan Evanghelistul, în Apocalipsă, vorbeşte despre sufletele martirilor, care sunt alături de Tronul Dumnezeirii şi se roagă totdeauna pentru toţi credincioşii. Această imagine este una reală, întrucât acolo unde este Dumnezeu sunt şi sfinţii Săi … Sfinţii Serghie şi Vah au dobândit această nepreţuită fericire, de a fi totdeauna alături de Dumnezeu. Pentru aceasta ei au fost primiţi în Împărăţia lui Dumnezeu, iar sfintelor lor moaşte, capetele lor, sunt cinstite aici şi închinate de toţi credincioşii. Aşadar, ne bucurăm de prezenţa tuturor la rugăciune astăzi, asemănându-se creştinilor din primele veacuri, care se adunau la mormintele sfinţilor mucenici şi săvârşeau Sfânta Liturghie. Deci şi noi am liturghisit astăzi, fiind pe deplin conştineţi că Sfinţii Serghie şi Vah sunt împreună cu noi şi se roagă pentru sufletele noastre”, a spus IPS Părinte Mitropolit.

 

Pr. Ioniţă Apostolache