Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, preoții din Protoieriile Târgu-Jiu Nord și Târgu-Jiu Sud s-au întâlnit în cadrul Conferinței preoțești de toamnă, care a avut loc în ziua de 8 octombrie 2019.
Programul întâlnirii a debutat cu participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Vădeni, de lângă sediul Protoieriei Târgu-Jiu Nord. Imediat după sfânta slujbă, preoții au mers în Sala de Conferințe a protoieriei unde a avut loc prezentarea Referatului „2019 – Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”, susținut de către Pr. Vasile Mălăescu, din Parohia Dobrița.
Prezentarea sfinției sale a fost structurată în trei părți, exemplificând detalii biografice și istorice despre patriarhul Nicodim Munteanu, patriarhul Iustin Moisescu și despre traducătorii de cărți bisericești din spațiul românesc: „Patriarhul Nicodim Munteanu a fost preocupat de starea clerului de mir, de viaţa mănăstirească, de învățământul teologic, de legăturile cu Bisericile Ortodoxe surori. Remarcabilă este şi activitatea sa culturală. Prin contribuția sa, Patriarhul se situează în fruntea celor mai importanți teologi ai epocii sale. A alcătuit numeroase lucrări originale, făcând numeroase traduceri, peste o sută, din literatura teologică rusă a secolului al XIX-lea şi începutul secolului următor. […] Părintele Patriarh Iustin rămâne în memoria noastră ca fiind un om echilibrat, un teolog erudit și un păstor înțelept, prin fidelitatea sa față de tradiția ortodoxă, patristică, prin temeinica sa pregătire academică, prin sobrietatea sa în relațiile umane, însă și prin bunătatea și dărnicia sa părintească, exprimate adesea discret, dar eficient. De-a lungul istoriei Bisericii noastre au existat mulți iubitori de cultură, fie clerici, mireni sau domnitori care au lăsat în urmă lucrări de o valoare istorică imensă fiind de mare folos și necesitate în cultul liturgic și nu numai, al acelor vremuri până în prezent. Dintre acestea enumerăm: Evanghelia slavo-română (1551), Evanghelia lui Coresi (1561), Cartea Psalmilor de la Brașov (1570), Palia de la Orăștie (1582), traducerea datorându-se episcopului Ardealului Mihai Tordaș, care a colaborat cu patru cărturari din Banat și Hunedoara, Noul Testament de la Bălgrad, adică de la Alba-Iulia (1648), sub coordonarea Arhiepiscopului Simion Ștefan”.
La final, Pr. Ionel Câmpeanu, protoiereu la Protopopiatul Târgu-Jiu Sud și Pr. Marian V. Mărăcine, protoiereu la Protopopiatul Târgu-Jiu Nord, au ținut un cuvânt de mulțumire pentru această participare la Sfânta Liturghie și la conferință, prezentând și anumite aspecte cu privire la activitățile viitoare din cadrul protoieriilor și al parohiilor gorjene.
(Doru Marcu)