10.10.2019 – Consfătuirile profesorilor de Religie din județul Gorj

Evenimente

În ziua de miercuri, 9 octombrie 2019, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, au avut loc consfătuirile profesorilor de Religie din județul Gorj. Întâlnirea a început în jurul orelor 12, în Amfiteatrul Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu.

În deschidere a vorbit Pr. Prof. Neofit Stănciulescu, Inspector de Specialitate pentru disciplina Religie, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Gorj. Sfinția sa a analizat și propus spre dezbatere următoarele puncte: asigurarea aplicării corecte a noilor programe de gimnaziu pentru disciplina Religie și instruirea cu privire la aplicarea noilor programe de religie pentru clasa a VII-a; diagnoza procesului educațional, la disciplina Religie, în anul școlar 2018-2019 pentru județul Gorj; priorități ale educației pentru anul școlar 2019-2020; precizări privind olimpiadele și concursurile școlare în anul școlar 2019-2020.

Doamna Prof. Dr. Mrejeru Marcela, Inspector General al Inspectoratului Școlar Județean Gorj, a amintit despre relația dintre Biserică și Școală, ca piloni principali ai educației în societatea românească și despre rolul moral al profesorului de Religie în ceea ce privește educația creștină a tinerilor elevi. De asemenea, a precizat că instituția pe care o conduce îi asigură pe toți profesorii de Religie de toată susținerea în îndeplinirea sarcinilor didactic-religioase.     

În cuvântul de îndrumare și de mulțumire, Părintele Mitropolit Irineu a considerat că este necesar să realizeze o descriere a ceea ce trebuie să fie profesorul de Religie. A punctat rolul deosebit de important al orei de Religie în școala românească ca oră de suflet pentru fiecare copil: „Ora de Religie are o menire cu totul aparte față de celelalte discipline din curriculum de învățământ. Fără îndoială, am putea vorbi foarte mult despre importanța orei de Religie, necesară pentru bunul mers al societății românești, dar și pentru legătura care se creează dintre tineri și Sfânta Biserică.”

Pentru a atinge acest obiectiv și pentru a forma o generație de tineri cu un caracter moral-religios de valoare, înainte de toate profesorul de Religie trebuie să fie un om de valoare și cu demnitate. În situația sa, profesorul are datoria ca prin exemplul personal să ridice demnitatea profesorilor de Religie și a preoților. Fără a spune lucruri mari, profesorul de Religie are aproape aceeași misiune ca a preotului.

În continuare, ÎPS Irineu a amintit de colaborarea dintre profesori și preoți, care trebuie îmbunătățită și actualizată în permanență. Există și cadrul legal al parteneriatelor educaționale dintre Școală și Biserică, prin care preotul poate fi prezent în mijlocul copiilor în diferite ocazii, cum ar fi: deschiderea de an școlar, prezența la anumite lecții în calitate de invitat, participarea la sfintele slujbe a copiilor și a profesorilor etc. În mod clar, dacă nu există un dialog între profesor și preot, avem o separare nefirească și nesănătoasă. Prin interacțiunea dintre Școală și Biserică, tinerii au ocazia să învețe în mod practic cum trebuie să se comporte în spațiul bisericii, cum trebuie să se roage și să se închine, cum trebuie să se comporte cu preoții slujitori etc.

În încheiere, profesorii au primit îndemnul să continue misiunea de a fi modele de înțelegere și de comportament pentru elevi și să fie mult mai implicați în acțiunea de promovare mediatică a diferitelor acțiuni din cadrul orelor de curs sau din cadrul proiectelor educațional-religioase. De asemenea, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu a mulțumit profesorilor care s-au implicat în cadrul evenimentului Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși – ITO Craiova 2019 și au primit diplome în semn de prețuire și ca amintire a acestei acțiuni.

 

(Doru Marcu)