11.10.2019 – Consfătuirile profesorilor de Religie din județul Dolj

Evenimente

Joi, 10 octombrie 2019, începând cu orele 1500, profesorii de Religie din județul Dolj au fost invitați să ia parte la Consfătuirile pentru noul an școlar 2019-2020. Întâlnirea s-a desfășurat în Amfiteatrul Colegiului Național „Elena Cuza” din Craiova, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.  

Programul activităților a fost deschis de cuvântul doamnei Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, Inspector de Specialitate pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Domnia sa a prezentat raportul de activitate pentru anul 2018-2019, dar a vorbit și despre noutățile didactice din cadrul Ministerului Educației Naționale. Din partea gazdelor a vorbit Prof. Simona Elena Copăcescu, director adjunct al Colegiului Național „Elena Cuza”, care a prezentat în câteva cuvinte istoria și situația școlară a unității de învățământ. 

În continuare au avut loc următoarele precizări pentru anul școlar 2019-2020: prezentarea concursurilor, prezentarea activităților extra-curriculare, prezentarea activităților filantropice, prezentarea activităților științifice și prezentarea cercurilor pedagogice viitoare.

În cuvântul de binecuvântare și de îndrumare, Părintele Mitropolit Irineu a subliniat necesitatea prezenței orei de Religie în școala românească pentru pregătirea generațiilor viitoare: „Valoarea orei de Religie nu mai poate fi trecută sub tăcere. Nu există altceva mai bun decât această disciplină, pe care noi, în societatea contemporană, suntem chemați să o derulăm. Religia nu mai este doar un produs gnoseologic, de cunoaștere, ci este însăși viața omului. Dacă am reușit să facem din acești copii oameni religioși avem mare valoare în societate dar și înaintea lui Dumnezeu. Profesorul de Religie este chemat ca să promoveze aceste valori creștine și să fie un om care pune în mișcare valorile sufletești ale copilului”.

În partea a doua a cuvântului, ÎPS Irineu a pus accentul pe importanța demnității morale a profesorului de Religie. În societatea românească actuală, exemplul personal este cel mai bun pedagog, drept pentru care profesorul de Religie are datoria sfântă de a-și trăi viața așa cum vorbește. Nu trebuie să existe o ruptură între ceea ce învață profesorul de Religie și ceea ce trăiește: „Dumneavoastră sunteți puși în vizorul acestor oameni care vă sunt colegi. Dumnealor vă apreciază sau vă judecă. Vă apreciază atunci când aveți un comportament deosebit și când aveți o activitate frumoasă și vă condamnă pe dumneavoastră și întreaga Biserică și întreaga învățătură de credință dacă aveți un comportament nedemn. Așadar, ne uităm în jurul nostru și constatăm că nu suntem profesori ca alți profesori. Disciplina noastră implică de la sine faptul că ești evaluat din toate punctele de vedere, al cunoștințelor și al vieții morale personale”.

La final, profesorii prezenți au fost binecuvântați de către Părintele Mitropolit Irineu și au primit urarea de un an școlar cât mai bun și cu cât mai bune rezultate educaționale și bisericești.

(Doru Marcu)