Pr. Constantin Necula a conferenţiat la Calafat

Evenimente

   Pr. prof. Constantin Necula, cadru didactic la Facultatea de Teologie „Sf. Andrei Şaguna” din Sibiu, a conferenţiat luni, 14 octombrie, la Casa de Cultură din municipiul Calafat, judeţul Dolj. Titlul conferinţei părintelui profesor a fost „Tinere, dă-mi inima ta!”.                

Numeroşi calafeteni au venit luni după amiază la o întâlnire de suflet cu pr. prof. Constantin Necula, care a conferenţiat la Casa de Cultură din municipiu. Prezent aici cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, părintele profesor a dezbătut probleme de ordin actual, legate de societate şi de viaţa Bisericii. „Pe vremuri, toate drumurile strămoşilor noştri erau presărate de cruci pentru a le aminti de Hristos. Chiar şi drumul spre cimitir era foarte atent marcat cu astfel de sfinte semne, tocmai pentru a arăta celor mai tineri că acolo te duci împreună cu Mântuitorul Hristos. Acasă, când murea cineva, se săpau fântâni de sufletul celui adormit. Ei bine, pe drumul acesta spre cimitir, tânărul din Nain se întâlneşte cu Mântuitorul Hristos. Nu avea niciun nume. Cu toate acestea, primul cuvânt al Domnului se îndreaptă spre femeie: nu plânge. Acolo, în acea adunare, nu era nicio nădejde, întrucât mântuirea nu era nici pe departe un cuvânt obişnuit în Vechiul Testament. Ei bine, dintr-o dată, Hristos Domnul se atinge de sicriu şi zice: Tinere, ţie îţi zic scoală-te! Şi tânărul, neavând încotro, înviază. Tot ceea ce era întristare şi jale şi plâns, devin dintr-o dată bucurie şi înviere, dovadă Evanghelia de azi. Aici ne poveşteşte că Dumnezeu, aflându-se încă în cetatea Nainului, este întâmpinat de o femeie păcătoasă, care-i unge picioarele cu mir de mare preţ. Ea conştientizează că în Hristos era Izvorul iubirii. În extrema cealaltă, fariseul Simon, îl chemase pe Mântuitorul în casa sa să prânzească. El se aştepta ca Domnul să reacţioneze împotriva femeii. În pofida acestor gânduri, Domnul vorbeşte despre iertarea păcatelor. Şi în primul caz, al învierii tânărului, şi în cel de al doilea caz, al femeii păcătoase, Mântuitorul Hristos este Cel care caută mai întâi la inima omului”, a spus pr. prof. Constantin Necula.

            La finalul întâlnirii, părintele profesor a răspuns la întrebările celor prezenţi în sală. Iniţiativa acestei frumoase şi de suflet ziditoare întâlniri de la Calafat i-a aparţinut pr. Tinel Florin Dudău, capelan la Paraclisul „Sfântul Cuvios Irodion” de la Spitalul din Poiana Mare.

Pr. Ioniţă Apostolache