Facultatea de Teologie din Craiova a organizat săptămâna aceasta, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, cu sprijinul Bibliotecii judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, lucrările Conferinţei cu tema „Artă, cultură și spiritualitate în spațiul tradiţional românesc”. Evenimentul s-a desfăşurat în Aula „Mitropolit Nestor Vornicescu” a facultăţii, bucurându-se de participarea a numeroşi profesori, artişti şi experţi în domeniul artei bisericeşti.
Evenimentul academic cu tema „Artă, cultură și spiritualitate în spațiul tradiţional românesc satului românesc”, organizat în zilele de joi şi vineri, 24 – 25 octombrie, la Facultatea de Teologie din Craiova, s-a încadrat în cea de a XII-a ediţie a Conferinţei Internaţionale „Stat şi societate în Europa”, organizată de Biblioteca „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova. Prima zi de comunicări a fost dedicată în special „satului românesc”, având ca temă de dezbatere „bisericile de lemn și provăcările actuale cu privire la valorizarea, conservarea și restaurarea lor de lemn și provăcările actuale cu privire la valorizarea, conservarea și restaurarea lor”. În deschiderea sesiunii, pr. lect. dr. Ion Reşceanu, director de departament în cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova, a trasmis celor prezenţi cuvântul de binecuvântarea al IPS Părinte Mitropolit Irineu. „Manifestarea noastră este dedicată în special satului românesc, propunându-ne în acest sens să marcăm anul omagial 2019. În acest sens am avut o atenţie îndreptată spre bisericile de lemn din ţara noastră. Ele sunt adevărate caedrale ale sufletului românesc, în cae ne putem regăsi duhovniceşte. Din păcate, sunt mulţi factori care au contribuit la alterarea şi chiar la dispariţia acestor adevărate monumente de artă şi arhitectură bisericească”, a spus pr. lect. dr. Ion Resceanu.
În prima zi a întâlnirii, printre cei care au prezentat referate s-au numărat: arhitectul Niels Auner (Expert- Ministerul Culturii), „Tehnologia restaurării bisericilor de lemn”, Lect. Dr. Ioan Darida (Facultatea de Teologie, Universitatea din Craiova), „Pictura murală: o paralelă între frescă și Distemper Paint”, Lect. Dr. Luminița Dana Postolache (Facultatea de Teologie, Universitatea din Craiova), „Considerații metodologice cu privire la bisericile de lemn”, Lect. Dr. Teodora Necula (Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte, Universitatea din Pitești), „Studiu aplicat despre starea de conservare a bisericilor de lemn din județul Buzău”, Dr. Ana Dumitran (Director Museikon-Alba-Iulia), „Aulic și provincial în pictura bisericilor de lemn din centrul Transilvaniei”, Conf. Dr. George Păunescu (Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea din București) „Extragerea și conservarea unei picture murale vechi de 260 de ani de la Biserica de lemn din satul Vinița, com. Lupșa, jud. Alba”, Lect. Dr. Alexandrina Bădescu (Facultatea de Teologie, Universitatea din Craiova), „Tabloul religios de tip Proskinetaria întâlnit în bisericile din România”, Dr. Andreea Darida (Expert restaurator), „Metode de cercetare a picturii de interior Secco a bisericilor de lemn de secol XVIII din România”, Dumitrița Filip (Museikon-Alba Iulia), „Iconografia biseriicilor de lemn din Maramureș-Un document istoric care reflecă epoca și structura socială proprie (sec. XVIII)” etc.
Cea de a doua zi a conferinţei, vineri, 25 octombrie, au fost dedicată în special teme de conţinut teologic, prezentate de profesorii, doctoranţii şi maseranzii Facultăţii de Teologie din Craiova. În cadrul evenimentului a fost vernisată Expoziţia de fotografie cu tema „Bisericile de lemn din Oltenia-jud. Gorj”, găzduită de Muzeul de Artă Eclesială „Sf. Nicodim”, al Facultăţii de Teologie din Craiova.
Pr. Ioniţă Apostolache