Ziua de 26 octombrie a fiecărui an este un moment de mare bucurie duhovnicească pentru locuitorii orașului Craiova, întrucât are loc prăznuirea Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir, hramul catedralei mitropolitane și ocrotitorul orașului nostru.
Sărbătoarea a debutat de vineri seara, când Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a participat la slujba Vecerniei, unită cu Litia, în cinstea sfântului Dimitrie. Mai apoi, mulțimea credincioșilor, în frunte cu Părintele Mitropolit Irineu și un numeros sobor de preoți și diaconi, au pornit în procesiune pe străzile Craiovei, purtând și raclele cu moaștele Sfinților Serghie, Vah, Tatiana și Nifon. Atmosfera a fost una de mare sărbătoare, prin intonarea de tropare, cântece religioase și patriotice, având alături fanfara militară. După încheierea procesiunii, raclele cu sfintele moaște au fost depuse pe un baldachin ridicat în fața catedralei spre închinare.
Ziua de prăznuire a Sfântului Dimitrie a fost marcată prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, avându-i alături pe Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului și pe Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurați de un sobor ales de preoți și diaconi, dar și numeroși credincioși. Tot în această zi, preacucernicul părinte consilier Dumitru Alexandru Hobeanu a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, pentru deosebita activitate pastorală și administrativă.
În cuvântul de învățătura adresat creștinilor prezenți, ÎPS Irineu a subliniat rolul de apărător, ocrotitor și sprijinitor al Sfântului Mucenic, atât pentru catedrala mitropolitană, cât și pentru fiecare craiovean și credincios român. Legătura sfântului cu neamul noastru este cu atât mai mare cu cât era de sorginte daco-romană și a primit mucenicia în sudul Dunării. Prin tradiție, Sfântul Dimitrie este ocrotitorul credincioșilor care îi poartă numele, dar și a numeroase lăcașuri de cult ce îl au ca apărător și mijlocitor în fața Sfintei Treimi. Supranumele de izvorâtorul de mir, a explicat Înaltpreasfinția Sa, se datorează faptului că „Sfântul Dimitrie și astăzi împărtășește tuturor credincioșilor din mireasma ce curge din sfintele sale moaște și dă tămăduire tuturor celor care se roagă, de diferite boli sufletești și trupești, ameliorează necazurile, stinge suferințele și bolile trupești și sufletești și ajută pe fiecare credincios spre mântuire”. Sfântul Dimitrie este totodată și exemplu în ceea ce privește păstrarea dreptății. Deși apărător al rânduielilor din vremea sa, nu a făcut rabat de la credință și a demonstrat prin viața sa că este mai important a sluji lui Dumnezeu decât oamenilor.
Îndemnurile Părintelui Mitropolit Irineu au vizat de asemenea și efortul pe care fiecare credincios trebuie să îl depună spre a ajunge sfânt, căci dobândirea stării de sfințenie prin Duhul Sfânt trebuie să fie scopul vieții creștinilor. Sfinții sunt oamenilor ajutători prin aceea că trăiesc în Dumnezeu și Îl au pe Creator în ei și prin puterea Lui pot să săvârșească minuni. Nu este de ajuns să purtăm nume de sfinți, pentru a deveni ca ei, ci trebuie o silire permanentă în a le urma viața, aceasta fiind și cea mai mare cinstire ce le poate fi adusă.
În încheierea cuvântului de învățătură, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a îndemnat la mărturisirea credinței creștine în fiecare zi a vieții, nu doar prin cuvinte, cât mai ales prin fapte, căci astfel se slăvește numele lui Dumnezeu cel în trei ipostasuri. Totodată, Înaltprasfinția Sa a salutat prezența la slujba de prăznuire a Sfântului Dimitrie a autorităților locale și a urat tradiționalul „La mulți ani”, tuturor celor ce și-au serbat ziua onomastică în ziua de prăznuire a Sf. Mare Mucenic Dimitrie.
(Doru Marcu)