Resfințire și liturghie arhierească în Parohia Moreni, județul Dolj

Evenimente Sfintiri

În Duminica a XXII-a după Rusalii, în ziua de 3 noiembrie 2019, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de resfințire a bisericii cu hramurile „Sf. Ioan Botezătorul” și „Sf. Ierarh Nicolae”, precum și Sfânta Liturghie, înconjurat de un ales sobor de diaconi și preoți. Alături de slujitorii bisericii, au fost prezenți credincioșii din Parohia Moreni, elevii Liceului Teoretic „Gh. Vasilichi” din Cetate, însoțiți de către doamna directoare Ilie Claudia și de către doamna Ghiță Grațiela, profesoară de Religie, dar și autoritățile locale și județene.  

La finalul sfintelor slujbe, Părintele Paroh Scurtulescu Vasile Cristian a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, pentru implicarea pastoral-administrativă deosebită. De asemenea, toți cei care au contribuit la lucrările de înfrumusețare a sfintei biserici au primit gramate de mulțumire, amintind aici pe domnul Duță Marian, primarul comunei Cetate, alături de Consiliul Local Cetate.  

În cuvântul de învățătură, ÎPS Irineu a vorbit mai întâi despre importanța Bisericii în viața credincioșilor și în mijlocul unei comunități: „Biserica reprezintă pentru noi locul de întâlnire cu Dumnezeu. Nicăieri în altă parte nu putem găsi această apropiere și această familiaritate cu Dumnezeu ca în Biserică. Dacă Tatăl cel ceresc ne-a ajutat să construim biserica aceasta, în mod sigur că Mântuitorul Hristos este Cel care a întărit-o și cum ați văzut și dumneavoastră astăzi, Cel care a sfințit-o este Duhul Sfânt. Altfel spus, Biserica este foarte importantă pentru viața noastră și nu se poate compara cu nicio altă clădire din localitate. De biserică avem trebuință întotdeauna, de când ne botezăm și până murim. Mai apoi, tot de biserică avem nevoie atunci când ne pomenesc cei care rămân după noi ca să ne așezăm cu drepții în Împărăția cerurilor”.

În a doua parte a predicii, Părintele Mitropolit Irineu a explicat pilda rostită de către Mântuitorul Iisus Hristos, cunoscută ca Parabola bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, relatată de către Sfântul Evanghelist Luca, în capitolul 16, versetele 19-31. Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre săracul Lazăr ca modelul credinței noastre. În esență, Hristos Domnul ne-a prezentat două imagini ale omului, care trimit la cele două stări ale vieții, starea de iad sau starea de rai: „Trebuie să știm, fraților și surorilor, că iadul și raiul încep de aici din lumea aceasta. De aici, noi construim raiul atâta vreme cât îl iubim pe Dumnezeu, ne rugăm, postim, facem milostenie, ajutăm pe aproapele, ne ferim de vorbe deșarte, de judecata celor lângă noi. Iar dacă în alt fel ne petrecem viața, în uitare de Dumnezeu și în alipire de lumea aceasta materială, nu vom moșteni nicidecum împărăția lui Dumnezeu”.

Îndemnul de final al ÎPS Irineu a fost acela de a rămâne apropiați de Biserică și de slujitorii săi, de a păzi poruncile lui Dumnezeu și învățătura Mântuitorului Iisus Hristos, pentru a ajunge în Împărăție cea veșnică a bunului Dumnezeu.  

(Doru Marcu)